THYS_222_Revolver

Thys 222 Revolver

De THYS 222 is uitverkocht en word ( vooralsnog?) niet meer gemaakt. Onderdelen blijven, net als voor de oudere THYS roeifietsen, gewoon leverbaar.

De naam van de Thys 222 Revolver is gebaseerd op de ronddraaiende schakelring. 
Het revolversysteem is voortgekomen uit het CVT systeem en lijkt daar erg veel op. De efficiënte manier van schakelen is voor de roetser hetzelfde gebleven: er is één koppelingsknop die je met de rechterduim bedient.
 Met ingeduwde koppelingsknop is een slag maken terugschakelen, een terughaalslag is opschakelen.

THYS222

Het schakelbereik

 • Bereik 178 mm snek: Minimaal 245 afgelegde centimeters per volle slag tot maximaal 927 cm. Dit is een bereik van 378%.
 • Voor het zware alpinewerk kun je voor een 220 mm Snek kiezen: minimaal 196 cm afgelegde centimeters per slag met hetzelfde maximum van van 927 cm. Dit is een bereik van 472%.

De voordelen van het revolver systeem

 • Het hele aandrijfsysteem is 502 gram lichter geworden. Als je met Dyneema®  aandrijfkabel rijdt is de gewichtsbesparing zelfs 686 gram. De levensduur van de Dyneema®  aandrijfkabel is bij droog weer gemiddeld ± 1800 km. Bij slecht weer (zand, modder en viezigheid op de kabel en Snek) loopt de levensduur terug.
 • De levensduur van de (stalen) aandrijfkabel is minstens verdubbeld ten opzichte van de CVT. (Er is nog maar één proef tot opzettelijke breuk voltooid, Richard Bruijn met meer dan 9000 km)
 • Je kunt een nog grotere bergSnek monteren: 220 mm is al leverbaar.
 • De kunststof Snek is gemakkelijk zelf te vervangen.
 • De lichte Dyneema®  armslagkabel (13 gram) is uitgerust met een schuifknoop waardoor je de lengte heel gemakkelijk, zelfs tijdens de rit, kunt verstellen.
 • Het schakelen is begrenst, je kunt niet te licht of te zwaar schakelen.
 • Als je een reservekabel in je tas wilt meenemen: de Dyneema®  versie weegt slechts 24 gram.
 • De vergrendeling is simpel en niet zo afstellinggevoelig als de kabelklem van de CVT.
 • Lichtere en meer ergonomische rem- en schakelhandels.
 • Zeer gemakkelijk achterband verwisselen door loshaken retourelastiek.

De nadelen

 • Je moet bij gebruik van de Dyneema®  aandrijfkabel het retourelastiek een enkele keer strakker zetten (het Dyneema®  “kruipt”; kruip is heel langzame rek).
 • Strikt genomen is de Revolver geen volwaardige traploze versnelling (Continu Variabele Transmissie) meer, in de praktijk merk je geen verschil omdat de meer dan 100 schakeltrapjes zo klein zijn.

De techniek

 • De winst qua gewicht in het aandrijfsysteem maakt de aandrijving efficiënter, de massa van heen en weer gaande delen moet immers iedere slag weer afgeremd en geaccelereerd worden. Vooral bij een hoog slagtempo, dat doorgaans voorkomt bij klimmen en sprinten, telt die heen en weer gaande massa nogal.
 • Snek en boegkatrollen zijn van (licht) kunststof i.p.v. aluminium. Het stuur is uitgerust met lichtere remgrepen en een handige boven het stuur liggende schakelknop.

Eenvoudige werking

 • De ring is normaliter vergrendeld en wordt ontgrendeld door middel van de koppelingsknop die gelijktijdig de Snek, en daarmee aandrijf- en retourkabel, blokkeert. Onderstaande foto laat het blokkeermechanisme zien van de ring.
 • Als je de voetenslee naar voor of achter beweegt terwijl de koppelingsknop is ingedrukt rol je de aandrijfkabel verder op (of af van) de schakelring waardoor er minder (of meer) aandrijfkabel op de Snek overblijft en je dus in een zwaarder (of lichter) verzet terecht komt.

Vergrendeling

Verschillende verzetten

De schakelring is op 24 posities per omwenteling te vergrendelen. Bij de 178 mm Snek heeft hij bijna 4,5 omwentelingen te gaan van lichtste naar zwaarste verzet. Je hebt dus dik 100 versnellingen, een echte CVT (continu variabele versnelling) is het hiermee strikt genomen niet meer. In de praktijk merk je echter geen verschil, de schakelstappen zijn zo klein dat het een heerlijk vloeiend geheel blijft!!

Gewichtsbesparingen
De 222 Revolver met Dyneema®  aandrijfkabel bespaart op kabels, Snek en schakelsysteem bijna 700 gram op heen en weer gaande delen ten opzichte van de CVT. Met CVT kabel als aandrijfkabel heb je nog steeds meer dan 500 gram gewichtsbesparing op heen en weer gaande delen.

Systeem strakker zetten
Na montage kan het zijn dat je het systeem één of enkele keren strakker moet zetten. In het begin moet het gevlochten Dyneema®  en de knopen die er in zitten zich zetten en het wordt dan langer. Het retourelastiek kan redelijk wat lengteverschil opvangen maar daar komt een einde aan en dan moet je even inkorten. Dyneema®  heeft de eigenschap te kruipen. Na langere tijd (± 6 maanden) zal je wellicht weer even het systeem in moeten korten. Dit doe je het handigst door het retourelastiek in een ander gaatje van de Snek te haken. Grotere lengteverschillen kan je regelen bij de ring: hier kan je het elastiek inkorten of 1/6 omwenteling verder op de ring weer vastknopen. In de ring zitten, gelijkmatig verdeeld, zes bevestigingspunten voor de retourkabel. Hiermee kan je ook je persoonlijke versnellingsbereik verstellen.

Revolver testpiloten
Het Revolversysteem is uitgebreid uitgetest en geëvalueerd. De stand anno 2014 is dat er verschillende roeifietsers meer dan 50.000 km op hebben zitten, sommigen rijden nog steeds met hun eerste Snek, die kunnen dus erg lang meegaan!

Alexander Strietzel is ook een zeer waardevol proefkonijn. Deze Duitse roetser is een zware en sterke roeifietser. Alex heeft in mei op Kreta meegeroetst en trok zijn roets met heel veel geweld de steile Griekse bergen op. Al dat geweld was indrukwekkend om te zien, meer dan 125 kg totaalgewicht die omhooggetrokken worden aan een touwtje van 19 gram… Zelfs bij Alex houdt hetzelfde Dyneema®  koord meer dan 1500 km!

Ook Martijn Mateman, Jacques Chopinet, Theo Homan, Caroleen Meerman, Johan Marynissen en Derk Thijs hebben veel getest met dezelfde conclusie: rijdt weer lekkerder en efficiënter…

Testrit maken? Maak een afspraak bij Thijs Industrial Design in Middelburg!