A. Eventuele overlengte van de kabel; die je nodig hebt als je het stuur hoger zet, kan je het beste hier voor het tie-wrapje aan de voetenslee wegwerken.
B. Deze kabellengte is in orde
C. Deze kabellengte is nog beter; de overlengte is weggewerkt voor het tieribje aan de voetenslede.
D. Gevaarlijk. Als het tie-wrapje aan de voetenslee kapot is kan de kabel teveel naar beneden afzakken en wellicht onder de linkerpat blijven haken. Als de quick release naar beneden staat kan dit waarschijnlijk nog steeds niet gebeuren maar vervang het tie-wrapje zo snel mogelijk en alleen doorrijden als je gecheckt hebt dat hij niet kan blijven haken. Trek de versnellingskabel eventueel tijdelijk naar boven door zodat je een lus hebt aan de bovenzijde van het stuur.

  • Monteer links op de voorvork niets, ook geen tellertje, zet die altijd rechts, zodat de versnellingskabel er niet achter kan haken.
  • Doe de quick release van het voorwiel altijd met de hendel naar beneden; dan moet de de versnellingskabel nog meer te lang zijn voordat hij erachter kan haken.
  • Als je met losse hand wil rijden, om bijvoorbeeld richting aan te geven of een bidon te pakken, doe dat altijd als je met gestrekte benen ligt en de fiets laat freewheelen. Je kan niet tijdens een slag een hand van je stuur afhalen; als je met de andere hand doortrekt stuur je scherp en lig je meteen naast de fiets. Oefen het met een hand rijden op deze manier op een stuk rustige weg of overzichtelijke parkeerterrein alvorens je het in druk verkeer doet.
  • Draag altijd een helm op de roets (en/of andere fiets)
  • Draag fel gekleurde kleding of een hesje zodat je goed en op tijd gezien word door andere weggebruikers.

Meer veiligheidstips

  • Hou tijdens het roeifietsen de blauwe armslagkabel altijd strak, ook tijdens de terughaalslag (recovery). Dat stuurt en roeit het gemakkelijkst en meest effectief. Zo kan de kabel ook nergens achter blijven hangen. Overigens wordt dit al heel snel een automatisme.
  • Het rijden met één hand aan het stuur kan op de roeifiets gevaarlijk zijn. Alleen als je eerst je slag afmaakt, de roeifiets laat freewheelen en je met gestrekte benen blijft liggen dan kun je wel met één hand sturen en met de andere hand richting aangeven, een vuiltje uit je oog halen, zwaaien of wat dan ook doen. Het is zeer gevaarlijk als je tijdens een slag een hand van je stuur afhaalt. Met de andere hand trek je dan gewoon door en je wiel draait naar de kant van je trekkende hand (het wiel klapt om), om vervolgens aan de andere kant van je fiets gelanceerd te worden. Oefen het richting aangeven en/of bidon pakken bij lage snelheden op een groot terrein zonder obstakels alvorens je dit in het verkeer doet. Zwaaien blijft een gevaarlijke actie op de roeifiets, je wilt dit vaak spontaan doen als je een bekende ziet, maar je moet wachten tot je je slag hebt afgemaakt en de roets laat freewheelen, roep dus liever “hoi” of “hallo” in plaats van te zwaaien.
  • Je bent op de roeifiets lager en sneller dan andere verkeersdeelnemers doorgaans verwachten.
  • Rijd dus heel defensief en ga er steeds van uit dat ze je niet gezien hebben. Neem hier geen risico’s mee, het kan duizend keer goed gaan maar die 1001-ste keer doet heel erg zeer!!!