IMG_4473

THYS 209 Carbon

THYS 209 upgrade 2018:

Het viel niet mee om toch nog een paar kleine puntjes te vinden waar de 209 verbeterd kon worden. De uitgebreide 9 jaar lange praktijkervaringen van heel veel 209 bezitters heeft toch een paar kleine details opgeleverd die gemodificeerd zijn:

De lay up van het carbon is weer iets verbeterd, aan sterkte is iets gewonnen en het totaal gewicht is iets gezakt naar ± 11 tot 11,5 kg  ( excl tas en bidons)

Het frame is nu geheel carbon naturel zwart, zonder de blauwe vlammen.
De blauwe aluminum onderdelen zijn nagenoeg ongewijzigd.
De voetenslee revolver ring is iets verbeterd waardoor hij nog sterker is en ook bij de zwaarste roeiers heel lang meegaat.
Standaard word de boegsprietklem gemonteerd.
De roeifiets is nu uitgerust met de verbeterde SRAM avid BB7 road SL remmen. Deze zijn lichter, geluidsarmer en duurder dan de voorganger, de SRAM avid BB7 road.
De prijs is door de diverse prijsstijgingen ook iets omhoog naar 4700,- incl btw.
Ik heb nog geprobeerd of ik met grotere wielen en een meer liggende positie een nog fijnere en/of snellere roeifiets kon maken.
Mijn conclusie is dat het wel een ietsje sneller kan maar dat je daarvoor zoveel aan comfort en roets plezier inlevert dat dat niet de moeite waard is. Als je de aller snelste ligfiets wilt rijden dan moet je een bijna geheel liggende ligfiets nemen, je bent erg snel maar totaal onpraktisch en oncomfortabel. Bij ons roetsers gaat het wat mij betreft om lekker probleemloos roetsen, comfortabel en een zo klein mogelijke kans op malheur onderweg.  De 209 is dan ook niet afgemagerd qua gewicht en sterkte, de zware 120 kg plus roetsers moet er ook probleemloos mee op pad kunnen! Dus gewoon 32 spaken per wiel en een frame dat stevig is en niet tot het laatste grammetje is uitgemergeld.


Zie ook de THYS 209 Carbon in de winkel

In het kort:

  • Uitgevoerd in naturel carbon zwart met Sram Avid road sl schijfremmen.
  • 180 mm Snek, SPD-systeem pedalen van FPD
  • Tas, reserve binnenbanden, pompje, reserve kabels, toolset
  • Twee carbon bidonhouders met bidon
  • Cat Eye computer


THYS 209 Carbon

Door Derk Thijs

Sinds 2010 is de THYS 209 Carbon het vlaggenschip van THYS Roeifietsen. Richard Bruijn en Theo Homan, de bekende kilometervreters die regelmatig genoemd worden op rowingbike.com, hebben vele tienduizenden kilometers afgelegd met hun 209’s onder vaak verre van gemakkelijke omstandigheden.
De 209 kan gezien worden als de opvolger van de stalen THYS 222. Ik had als doel om het product zoveel mogelijk te optimaliseren, maar de 222 is en blijft ook een fijne roets. De 209 lijkt dan ook op zijn stalen voorganger. Voornaamste verschillen zijn dat de 209 iets korter en compacter is geworden en de zithoogte is enkele centimeters lager. De gewichtsverdeling ligt bij de 209 meer op het achterwiel dan op het voorwiel, zoals bij de 222 het geval is.

Gewicht
Een groot verschil is het gewicht: de carbon 209 is veel lichter (± 11,5 kg exclusief tas en bidons) dan de stalen 222 (± 16 kg). Het carbon geeft een ander rijgevoel en heeft andere veereigenschappen: stijf, maar toch ook iets stoot- en trillingsdempend.

Snelheid
Op het vlakke is het snelheidsverschil niet echt groot, maar het is er wel. Het voordeel van de 209 wordt echt duidelijk als je er de heuvels of bergen mee ingaat. In de klim komt het gewicht naarmate het steiler wordt steeds meer op het achterwiel, zodat de kans op doorslippen minimaal wordt. Bij het afdalen kan ik je maar één advies geven: hou je in!

Remmen
De Avid BB7 schijfremmen werken subliem en door het relatief ver naar voren gelegen voorwiel en lage zwaartepunt kun je voor en achter enorm in de ankers gaan en extreem hard remmen. Met zulke remeigenschappen nodigt hij bijna uit tot te snel rijden. De remmen zijn lekker simpel, gewoon met een remkabel bediend, er zijn dus overal onderdelen te krijgen en geen gedoe met olie.

1799.1Onderhoud
Het ontwerp van de 209 is erg gericht op probleemloos roetsen met weinig onderhoud en minimale kans op trammelant. Ook op details is hier op gelet. Zo zijn de spaaknippels gemakkelijk bereikbaar en kunnen er binnenbanden met kort ventiel gebruikt worden.

Productietechniek
De 209-frames worden in China gemaakt in een fabriek die meer dan 30 jaar carbon pre preg producten maakt. Ze maken o.a. tennis- en badmintonrackets en racefiets- en mountainbikeframes. De boegspriet is een geëxtrudeerd aluminiumprofiel dat over het carbon frame geschoven en verlijmd wordt. Op verzoek kan de boegspriet ook niet verlijmd worden zodat je de roeifiets kleiner kunt maken voor transport. Er zitten RVS hardstalen rails in waarover de lagers van de voetenslede lopen. Het profiel is zeer maatvast waardoor de voetenslee spelingsvrij op de boegspriet afgesteld kan worden. Verder wordt gebruik gemaakt van aluminium CNC onderdelen en industrielagers, ook voor het balhoofd. De speciale 209 naven hebben het Shimano Centerlock systeem (licensed by Shimano)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADuurzaamheid
Je mag van de 209 heel veel en langdurig roetsplezier verwachten. Het carbon frame roest niet, het vermoeit niet (de berijder wel), het blijft het gewoon doen. Alle aan slijtage onderhevige onderdelen zijn eenvoudig vervangbaar. Er is qua gewicht niet tot het uiterste gegaan. Een 209 in wedstrijduitvoering zou je ook met een kilo of 8 tot 9 totaalgewicht kunnen maken. Hij is met die 11 – 11,5 kg gewicht gebouwd om ook grote en zware roeiers te dienen en ook nog eens vakantiebagage mee te torsen. De achterwiellagers van de 209 hebben wel dezelfde lagers en hetzelfde vertrouwde snelpakkende sperlager als de 222 maar deze zijn nog eens extra afgedicht door ingevette beschermingskappen waardoor (pekel) water nog moeilijker door kan dringen tot de lagers.

Prijs
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADe investeringen in productontwikkeling en (stalen) mallen waren erg hoog en dat heeft samen met de hoge kwaliteitseisen zijn onvermijdelijke uitwerking op de prijs van de THYS 209. Ik vind 4500 euro ook een hele hoop geld, maar op de kleinschalige manier waarop ik de roeifietsen nu assembleer en verkoop is dat de enige manier om een dergelijk optimaal product te kunnen aanbieden. Om het goed te praten: het is een investering in je eigen gezondheid, want roetsen houdt je fit! Besef ook dat de aanschaf niet goedkoop is maar het gebruik van de roeifiets wel. De kilometerkosten zijn mede door de geringe onderhoudskosten en de hoge restwaarde niet hoog.

En mijn laatste goedprater: Life is short, carpe diem!

Maak een afspraak en kom vooral een keer naar Middelburg een proefrit te maken op de 209, dat is de beste manier om er zelf een oordeel over te vellen.

Zie ook de THYS 209 Carbon in de winkel