Lowlands 2010

Drie roeifietsers doen 1200 km Lowlands randonneurtocht
Door Richard Bruijn

Richard Bruijn, Theo Homan en Maarten Houweling zijn dinsdagavond 13 juli gestart op de lowlands 1200, een 1200 km lange tocht door Nederland
Via www.lowlands1000.nl is deze tocht te volgen. Wij wensen de roeifietsers en andere race en ligfietsers alle succes en vooral een behouden vaart op deze monstertocht die van de deelnemers welhaast bovenmenselijke inspanning vergt.

Woensdagavond, 10.30

Theo Homan rijdt in een groepje met o.a Perry Stoel op zijn M5 ligfiets en Hans Wessels, waarschijnlijk met zijn velomobiel (quest). Deze heren zijn woensdag om 18.45 uur Maastricht gepasseerd en hadden daar dik 650 km in de benen. Theo’s vrouw Annemieke belde zojuist door dat de heren door gaan rijden , want ze zijn nog niet moe. Richard Bruin rijdt waarschijnlijk samen met o.a. Maarten Houweling. Zij roeifietsen op een rustiger Tempo en liggen wat achter op het groepje Homan. Onderweg hebben ze veel last gehad van het noodweer en ze zijn over omgevallen bomen moeten klimmen. Morgen weer meer verhalen hoop ik.

Donderdagmiddag 15 juli, 13.18 uur

Theo en Perry zijn in Zwolle gepasseerd, ze hebben er 950 km opzitten. Nu nog een lus naar Groningen van 260 km en ze mogen in Zwolle afstappen. Dat lijkt mij nou zo moeilijk, je komt aan in Zwolle, er staat daar een (veld) bed voor je klaar maar je moet eerst weer opstappen en die 260 km doorroetsen terwijl je eigenlijk al helemaal uitgewoond bent na een rit van 950 km zonder slaap… Nou ja, petje af voor deze twee heren die nu op plaats twee en drie liggen achter Anco de Jong, die als ik het goed heb op een racefiets rijdt. (nee, “bukker” ga ik niet te schrijven over iemand die daar zo goed mee overweg kan).

Het is een aardige uitputtingsslag onder de 75 deelnemers; er zijn er nu nog 55 in de race dus er is al het een en ander afgestapt. Waar Richard Bruijn zit is niet duidelijk, hij heeft in Maastricht niet ingeklokt maar heeft zich ook niet afgemeld. Ik vermoed dat Richard rustig zijn eigen weg roetst en binnenkort vernemen we vast waar die naar toe is gegaan. Annemieke vertelt dat Theo vanochtend nog erg fit klonk aan de telefoon van Perry, zijn eigen mobiel had hij op het werk laten liggen. Theo ligt wel 2,5 uur achter op zijn eigen schema maar dat is niet verwonderlijk met alle vertraging door het noodweer en obstakels op de weg.
De laatste lus staat er veel wind dus ik vermoed dat Theo en Perry samen blijven rijden, dan kom je toch wat gemakkelijker tegen de wind in. Dat waaiertje rijden vergt wel weer meer concentratie dan solo rijden, ik hoop maar dat ze nog bij de les kunnen blijven.

Donderdagavond 21.30

Theo en Perry zijn Wartena gepasseerd en hebben nu nog 93 km te rijden. Ze hebben naar het noorden behoorlijk wind mee gehad en inmiddels is de wind wat afgenomen. Toch nog een uur of 4 rijden, vermoed ik. De laatste loodjes wegen altijd het zwaarst. Een uur voor hen is Anco de Jong Wartena gepasseerd. Annemieke weet te vertellen dat Anco bij de snelste vijf reed op Parijs Brest Parijs. Heel knap dat Perry en Theo daar zo kort achter rijden.

Nog even wat info over de fietsen: Perry Stoel rijdt op een M5 carbon high racer en Theo met een carbon 209 roeifiets. Allebei gebruiken ze een Son voornaaf en hebben ze de beschikking over uitstekend licht in de kille nacht.

Succes jongens, nog even doorbijten!

Vrijdagochtend 01.00 uur

Theo en Perry zijn in Zwolle gefinisht, 2 ,5 uur achter winnaar Anco de Jong. Gefeliciteerd bikkels!! Richard Bruin is inmiddels boven water, hij heeft waarschijnlijk geslapen onderweg en is via Maastricht om 01.00 uur vanochtend in Zwolle geklokt. Hij is daar waarschijnlijk Theo en Perry tegengekomen want die kwamen op dezelfde tijd aan. Richard zit nu op de laatste 260 km lus in het hem welbekende hoge noorden. Misschien dat hij zijn eigen bedje in Winsum nog even aandoet alvorens in Zwolle te finishen. Hij heeft daar tijd genoeg voor en ik zou die verleiding niet kunnen weerstaan in ieder geval.

Vrijdagavond 16-7-2010 19.45 uur

Richard_BruijnOok de laatste roeifietser in de race, Richard Bruijn, finisht in Zwolle. Als of hij nog niet genoeg geroetst heeft; hij zal ook de 130 km naar huis weer op de roets afleggen. Heen en terugreis erbij heeft Richard er dan ongeveer 1460 km opzitten in een dag of vierenhalf a vijf.  Chapeau!!