Dag 16 – Castelsarrasin – Tulle / 206 km

Om tien voor tien gaat Derk bollen*. Ook vandaag aardig wat geklim, maar opnieuw veel minder zwaar dan Derk gewend is. Na morgen is het trouwens helemaal gedaan met het gestijg. Om nou te zeggen dat er veel is gebeurd vandaag… De omgeving was weer heel aardig, maar eigenlijk grofweg gelijk aan die van gisteren.

Wel goed nieuws over de pijnlijke voet van Derk: die is al een stuk minder pijnlijk. Ieder normaal mens moet een week rust houden met zoiets, maar Derk roeit het probleem gewoon weg.

Na tien uur roeien, met een gemiddelde van 26,8 km/uur en een maximum van 70,9 km/uur is het weer gedaan voor vandaag. Het eindpunt is Tullo en dat ligt niet zo heel ver van het beginpunt van morgen, Brive la Gaillarde. Al vroeg op de avond komt Derk uit de ambulance gestapt (blijft raar klinken), vergezeld van Caroleen en Kees. Rianne en ondergetekende hebben de camper op de plaatselijke camping weer helemaal klaargemaakt.

De camping blijkt trouwens een slechte keus. Drukke weg erlangs, urenlang blaffende honden, lawaaiige mensen, transistorradio’s, aan alles blijkt gedacht om ons een onrustige avond en een rusteloze nacht te bezorgen.

Goed nieuws over de vastloper die Derk had tijdens de afdaling met 50 km/uur. Derk zit onder de luifel van de camper koortsachtig zijn naven te controleren, omdat hij niet zo’n zin heeft in nog een vastloper. Toen we echter wat gingen redeneren kwamen we tot de slotsom dat de naaf helemaal niet heeft kunnen blokkeren. Aanvankelijk dacht Derk dat een moertje waarmee het industrielager aan de achterzijde op zijn plaats wordt gehouden was losgekomen en vervolgens de naaf in was gedraaid. Bij nadere inspectie bleek echter dat het moertje helemaal niet de naaf kon blokkeren.

Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een gebroken snelspanner. Daardoor sloeg het wiel scheef en blokkeerde tegen de V-brake (de rem was ook verbogen). We wisten natuurlijk dat de spanner was gebroken, maar dachten aanvankelijk dat dat was gebeurd als gevolg van de blokkering van de as. Dat de snelspanner brak, is vermoedelijk het gevolg van het te hard aanspannen ervan. Tip: je snelspanner niet te strak aantrekken (ook niet te los). In ieder geval hoeft de naaf dus helemaal niet terug naar de tekentafel.

*Bollen is naar men zegt Vlaams voor “rijden”. In ieder geval gebruiken de aanwezige Rowingbiketourvrijwilligers het woord hele dagen, dus ik kan niet achterblijven.