EK Roeifietsen 2005

Wat roeifietsers doen deze zomer

23 april 2014

Door Derk Thijs

Ralph Tuijn is weer op weg in Australië. Ralph rijdt de noordelijk route door Australië vanaf Perth naar Brisbane, ± 7000 km.

Theo Homan doet eerst de ringvaart regatta in de skiff, een kleine 100 km roeien op 28 mei, we zijn benieuwd of hij deze titanenstrijd voor de derde keer gaat winnen of dat er jongere helden dwars gaan liggen. Daarna wil Theo de 100 collen tocht in Frankrijk rijden op zijn THYS 209 met grote Ø 250 mm Snek. Theo is de jongste niet meer ( 50 +) maar het zijn vooral die oudere taaie rakkers die op de lange afstanden kunnen uitblinken. Theo heeft zijn kwaliteiten op dat gebied al heel vaak bewezen en we hopen dat hij hier ook weer een mooie prestatie neer gaat zetten. De jongere roeifietshelden hebben hem met respect en een glimlach de bijnaam ouwe Homan toebedeeld.

Evert Edel gaat van België naar Gibraltar heen en weer op de THYS 222 roeifiets, Evert hoopt dit binnen een week of zes te kunnen doen. Die doelstelling lijkt mij haast niet haalbaar maar dat geeft niet,  ook als hij in Gibraltar of ergens op de terugweg de trein of het vliegtuig zou pakken dan roep ik nog: Chapeau!!! Evert doet de reis met bagage waaronder zijn tent op zijn stalen roeifiets met Ø 250 mm Snek. De bergen onderweg zullen hem zwaar vallen maar Evert is jong, sterk en enthousiast , goede ingrediënten voor een goede afloop.

Bartel Lamers gaat Athene- Amsterdam roetsen. Eigenlijk wou Bartel deze trip vorig jaar al rijden met Alexander Strietzel, Jacques Choppinet en Derk Thijs. Bartel kreeg geheel onverwacht een hartinfarct in december 2012 maar is gelukkig adequaat gereanimeerd door zijn collega’s. Al in mei 2013 liet Bartel op Kreta zien dat zo’n stand raar genoeg ook zijn voordelen heeft, Bartel ging harder dan ooit te voren de Griekse bergen op.  Behalve een goede medische behandeling heeft Bartel zelf keihard aan zijn herstel gewerkt, bewust eten, veel en regelmatig sporten en nauwelijks alcohol nuttigen dragen daar enorm aan bij.
Dit jaar doet hij Athene-Amsterdam in zijn uppie, zijn roeifietsvrienden hebben om uiteenlopende redenen allemaal afgehaakt.
Als Bartel iets in zijn hoofd heeft dan krijg je dat er niet zomaar uit. Nu heeft hij dus 3409 kilometers voorbereid op zijn GPS en van onderweg gaat hij ons wat over zijn vorderingen laten weten, 30 mei start hij vanuit Athene.

Thijs de Neeve gaat voor de tweede keer met de roets meedoen aan de Alpe d’Hu6. Thijs is zelf genezen van Hodgkin, de kankerbestrijding is voor hem uiteraard belangrijk. Je kunt Thijs steunen via zijn actiepagina. Het klimmen met de roeifiets is veel zwaarder dan met de racefiets,  een extra uitdaging dus voor Thijs.

Ik zei de gek doe het wat rustiger aan, mijn oude botten willen die hele lange afstanden niet meer zo graag en ik zelf misschien ook wel niet. Ik ga met de harde kern van de bijna jaarlijkse Kretaploeg weer een ronde Kreta roeifietsen. Ik zal proberen van onderweg wat foto’s en aardigheden van Kreta op de site te zetten, als het niet lukt op rowingbike.com dan kan je op Facebook wel eens wat aantreffen.