1928.1

Vliegen als een vogel: het is Todd Reichert gelukt!

17 juni 2013

Het is de Canadees Todd Reichert op 2 augustus 2010 gelukt: vliegen als een vogel, de eerste geslaagde vlucht van een mens aangedreven klapwiekend vliegtuig zonder propeller!

Bekijk de schitterende video

Geen propellor, maar klapwieken
Iedereen kent wel voorbeelden van mensaangedreven vliegtuigen, maar deze werden alle aangedreven met een propellor. Het unieke van dit project is dat dit mensaangedreven vliegtuig voortstuwing verkrijgt door middel van het klapwieken van de vleugels zoals een vogel dat doet.

Ondersteuning door Thys Industrial Designs
De overbrenging van de trapbeweging van de piloot naar de klapwiekende vleugels is gebaseerd op de super efficiente aandrijving van de THYS roeifiets: extreem lichte Dyneema®  kabels en Snekken. Thijs Industrial Designs heeft het team van Todd Reichert sinds 2006 ondersteund met know how en gesponsord met roeifietsonderdelen voor de “Snowbird” en met roeifietsen voor de piloten om te trainen voor deze extreme prestatie.

Waar gaat deze ontwikkeling naar toe?
Hier ziet u mijn toekomstvisie op een roeivliegtuig. Dit vliegtuig zou zelfstandig moeten kunnen starten / hoogte winnen en vooral luchtwaardig zijn. Als je luchtwaardig bent kan je immers de thermiek op gaan zoeken zoals iedere (verstandige) vogel dat doet.

Het afstandsrecord van Daedalus van 23 april 1988, van Kreta naar Santorini (115 km) schreeuwt erom om gebroken te worden! Ik ben benieuwd: gaat Todd verder en/of komt er een Nederlands gedurfd initiatief van kennisinstituten en bedrijfsleven? Ik draag graag een steentje bij; als we maar de lucht in gaan!

kijk op ornithopter.net voor meer info en links naar foto’s en video’s

Lees het persbericht van The University Of Toronto