IMG_1905

Tourtocht Groningen een groot succes.

8 juni 2015

Met een dikke 20 roeifietsers en 3 roetstandems aan de start was de deelname prima, de sfeer uitstekend, het weer goed en de organisatie door Wilbert van Meerwijk en Miriam van Uden subliem.

Halverwege een rondleiding in een lokale kerk, niet eerder zijn zoveel roeifietsen bij een kerk geparkeerd….

Cor Zwaag  doet verslag van de Tourtocht:

Roeifietstoertocht in Groningen

Aduarderzijl is een minuscuul plaatsje waar je gigantisch kunt genieten. Dat deden 24 roeifietsers, die op zaterdag 6 juni de jaarlijkse toertocht reden door het Groningse Hogeland. Prachtig weer, een verrassend mooi landschap en een perfecte organisatie waren de ingrediënten van dit evenement.

Miriam van Uden en Wilbert van Meerwijk hadden het organisatie stokje overgenomen van Cor Zwaag, Piet Rempt en Ingmar Zondervan, die de tocht vorig jaar in de Kop van Noord-Holland organiseerde. De roetsers konden kiezen uit een korte of lange rit die zowel ’s morgens als ’s middags werd verreden. ’s Avonds was in de kantine van de camping een heerlijke lunch, dankzij het kookteam Marius en Wim (echtgenoot en zoon van Miriam)

Wilbert, uit het nabijgelegen Garnwerd heeft oud-studiegenoot Miriam aan het roeifietsen geholpen. Wilbert kocht aan aantal jaren terug de stalen 222 van Richard Bruijn. Kilometervreter Richard had er zekere 100.000 km. meegereden, dus had de roets wel een opknapbeurt nodig. In 2013 deed Wilbert met deze roets mee met de toertocht in Hoog Soeren, die Roelof de Jong organiseerde.

Wilbert kreeg de smaak te pakken, ver kocht z’n stalen roets aan Cuno Schokker en kocht een nieuwe carbon. Ook Miriam kreeg last van het virus en kocht een nieuwe roeifiets.

Zij rijdt nu regelmatig naar haar werk  (60 km. heen en terug) met haar velomobiel en soms met de roeifiets.

De tocht bracht de roetsers naar het uiterste noorden bij Pieterburen waar het uitgestrekte waddenlandschap is. Hoogtepunt voor de ‘lange-adem’ groep was het bezoek aan wierdedorp Rottum. Toevallig was daar ook Willem van Wijnen die in de schuur van zijn prachtige boerderij een collectie zelfgemaakte ligfietsen (destijds onder merk chacha) heeft verzameld. De groep kreeg spontaan een rondleiding en uitleg over de modellen. Degene die de kortste afstand reed (waaronder drie roeifiets-tandems), bezochten in Westerwijtwerd een huiskamercafé. Onderweg werd er ook aan ‘cultuur’ gedaan. Zo reden we langs de bekende kerk met de scheve toren in Bedum. Bij het kerkje van Stedum kregen de roetsers een rondleiding in het 13e eeuws Romanogotische bouwwerk.

Als toetje hadden Miriam en Wilbert een originele verrassing in petto: om het Reitdiep over te steken naar de finish moest het veer tussen Schaphalsterzijl en Aduarderzijl worden genomen. Een heuse vaarbeleving van 15 minuten met als voorafje een lekker koud biertje. De roeifietsers konden terugkijken op een prima geslaagd evenement.

Voor 2016 staat de datum al gereserveerd: zaterdag 11 juni in Zeeland, dan organiseren Derk en Caroleen de toer, wanneer het 30-jarig bestaan van de roeifiets wordt gevierd.

Overzicht roeifiets-toertochten:

2008: Klarenbeek, rondje Veluwe (Roelof en Lies)

2013: Hoog Soeren, rondje Veluwe (Roelof en Lies)

2014: Anna Paulowna, rondje Kop van Noordholland (Cor, Ingmar en Piet)

2015: Aduarderzijl, rondje Groningse hoge land (Miriam en Wilbert)

2016: Zeeland, 30-jarig bestaan roeifiets (Derk en Caroleen)