DSC_0011

Roeifietsers rijden tourrit Kop van Noord Holland

10 juni 2014

Na vijftien jaar EK roeifietsen nieuwe traditie voortgezet.

In september 2013 organiseerde het team van Derk Thijs het laatste Europees Kampioenschap Roeifietsen. Het evenement was populair bij een vaste kern van vijftig roeifietsers. Na vijftien succesvolle edities hield het evenement op te bestaan. Helaas stond er geen nieuwe organisatie op, maar kwam er wel een ander evenement voor terug: een roeifietstocht, steeds op een andere locatie.

In 2008 gaf Roelof de Jong al een aanzet tot een nieuw treffen. Als cadeau voor 10 jaar EK, gaf hij Derk een roeifietstourtocht in de omgeving van Klarenbeek. Vijf jaar later organiseerde Roelof met zijn vrouw Lies opnieuw een tourtocht, dit keer rondom zijn nieuwe woonplaats Hoog Soeren.
Het recept van de tourtocht is eenvoudig: welkom met koffie op start/finish locatie, dan twee uur roetsen naar een rustlocatie (in 2008 de achtertuin van Dennis Vermeij en in 2013 die van Marloes Dries), waarna de roetsers aan het eind van de dag worden getrakteerd op een lekkere smikkelpartij.

In 2014 namen Cor Zwaag, Piet Rempt en Ingmar Zondervan het stokje van Roelof over. Op zaterdag 7 juni organiseerde het drietal een tourtocht ‘rondje Noord Holland’. Startplaats was het sportvelden complex in Anna Paulowna, waar ook gekampeerd kon worden. Er melden zich zo’n 25 roetsers met een hoog ‘EK gehalte’, maar ook degene die het roetsen nog maar net hadden ontdekt, waren van de partij. De route ging van de bollenvelden, naar  het pontje over het Noord-Hollandskanaal, waar de groepsfoto werd geschoten.  De korte afstand groep (50 km.) ging via het pontje naar de kust, de lange afstand groep (90 km.) ging eerst nog noordelijker naar de zeedijk van Den Helder.
Vanuit het noordelijkste puntje ging de route terug langs de kust naar Petten. Van hier uit werd er geroetst naar Tuitjenhorn, waar Marieke Zondervan de roetsers in haar achtertuin ontving en  trakteerde op soep, brood, enz.  Een uurtje later vertrok het gezelschap verder oostwaarts via pittoreske plaatsjes als Valkoog , Moerbeek en Kolhorn.  De lange afstand groep kreeg als toetje een gedeelte van de West Friese Omringdijk. Eind van de middag keerde de roetsers terug naar Anna Paulowna om zich te laven aan de barbecue.

Dat de tourtocht een vervolg krijgt staat vast. In 2015 pakken Wilbert van Meerwijk en Mirjam van Uden de organisatie op. Op zaterdag 6 juni 2015 organiseren zij een tocht vanuit het Groningse Garnwerd. Met als doel …………..de achtertuin van Rob Bakels (Paterswolde).
Als reserve hebben zich Theo en Annemiek Homan opgegeven (tocht rondom Almere).
Ook in 2016 staat er al een locatie vast: Middelburg. Want dan hoopt Derk Thijs het dertigjarig bestaan van de roeifiets te vieren.