IMG_3949

Parijs-Brest-Parijs, 1200 km per roeifiets

12 augustus 2015

16 Augustus is het weer zover,  enkele roeifietsers starten op de titanentocht Parijs- Brest -Parijs.

Ik ga het weer niemand aanraden om hieraan mee te doen,  een beetje gekkenwerk is het wel; 1200 km achter elkaar roeifietsen met erg weinig of geen slaap tussendoor. Maar ik neem wel mijn petje af voor degenen die het doen, dit jaar zijn het Fred Hillebrand en Theo Homan die er weer voor gaan.

Wat bezielt deze lange afstand roetsers om voor die extreme tochten te gaan?

Uw verslaggever en zijn vriendin hadden het voorrecht onlangs weer een tandemroeifietsritje ( een goeie voor scrabble?) te doen met Theo en zijn vrouw Annemieke.  We komen voor de Lunch terecht bij Theo’s ouders, Theo’s vader (ook Theo) zit op zijn 81e nog steeds af en toe op de racefiets en de roeifiets, dan zie je al waar de sportieve aanleg vandaan komt.  Voor Theo’s moeder en voor zijn vrouw hoeven die lange afstandstochten niet, ze zouden allebei blij zijn als hij er mee ophoud, Theo’s vader hoor je daar niet over , ik heb eerder de indruk dat hij het wel een lekker eindje fietsen vind. Ondertussen komt de overheerlijke stamppot Boerenkool van eigen hand en land op tafel en laten we het ons smaken. Theo sr. volgde Theo jr een maandje geleden nog op de racefiets toen hij de ringvaart deed in een 4x zonder, een lange afstand roeirace ( over het water) van 100 km waar ze meteen maar een wereldrecord 100 km voor de 4X zonder neerzetten.  De appel valt niet ver van de boom…….. Op de foto Theo sr (l) en Theo Jr.(r)

En dan Fred, ook weer zo’n verhaal apart, deed PBP 4 jaar geleden op de racefiets, liep tussendoor een paar Marathons waaronder de loodzware kustmarathon en tijdelijke emigratie naar het erg warme Australie doet hem niet afzien van ellenlange fietstochten. Dit jaar wil hij extra uitdaging, het klimmen is op de roeifiets veel zwaarder dan op de racefiets en dat PBP is bijna continu dalen en weer klimmen.

Ik ben benieuwd hou het beide heren vergaat, op deze website zal ik  vanaf maandag avond 17 augustus  actuele verslagen plaatsen van hun vorderingen en belevenissen.