_DSC9516

Januari 2011: 25 jarig bestaan van de roeifiets, 1986-2011

12 april 2014

25 jarig feest & rondje Walcheren

Zie ook de foto’s van Marloes Dries

Januari 1986 reed Derk de eerste proefrit op de allereerste zelfgemaakte roeifiets. Dat heugelijke feit heeft de International Rowingbike Federation met zo’n 35 roeifietsers, vrienden en familie gevierd in de kantine van rugbyclub Oemoemenoe te Middelburg. Er waren enkele Duitse roeifietsers op de tandem, veel Belgen en degene die weer het verst had geroeifietst was als vanouds Richard Bruijn die vanuit Noord-Groningen naar Zeeland en weer terug is geroeifietst: “Heb weer een goed rit terug gehad. Met een zonnetje door de duinen en een kraakheldere nacht over de afsluitdijk (wist niet dat er zoveel sterren aan de hemel staan). Wel een koude noordoosten wind op kop. Kwam een probleempje tegen: het drinkwater bevroor!”

Het was een hele gezellige meeting met een tourtocht over Walcheren, koffie bij de strandtent Scheldezicht en een eenvoudige doch voedzame en zeer smakelijke stamppot maaltijd in het rugbyclubhuis. Enkele roeifietsers bleken ook bijzonder voorzien te zijn van danstalent.

De aanwezige collectebus voor de de Zeeuwse Milieu Federatie heeft al met al 464,50 opgebracht.
De collectebus voor de roeifietsclub IROF 560,-

De allereerste oerroeifiets was aanwezig op het feest (met dank aan nationaal fietsmuseum Velorama). Om de ontwikkeling van de roeifiets aanschouwelijk te maken staat hier https://rowingbike.com/posts/history_category/precursors-rowingbike/
een zo compleet mogelijk overzicht van de diverse prototypes en experimenten die de afgelopen 25 jaar vooraf zijn gegaan aan de huidige carbon roetsen.

kijk ook hier eens
https://rowingbike.com/posts/history_category/antique-rowingbikes/
voor leuke antieke roeifietsen en andere roeifietsen van collega-roeifietsontwerpers en nog wat andere projecten waar ik de afgelopen 25 jaar aan gesleuteld heb.