Pieter Stoter
Roeifietsen met één been.
Dat gaat eigenlijk best goed. Ik heb een heel hoge prothese (hemiepelvectomie).
Die laat ik thuis. Een roeifiets is vanwege de liggende houding ideaal. Bovendien veel kracht komt uit de armen. De handicap loopt daarmee direct terug van 50% naar minder dan 25%.
Het evenwicht bewaren is geen probleem. Bij stilstand valt je bijna altijd vanzelf naar de kant van het been. Immers daar zit het grootste gewicht. Natuurlijk blijft het opletten.
Opstappen gaat als regel uitstekend. Gaan zitten, een klein duwtje geven met je been en snel inclipsen. Een enkele keer gaat het inclipsen niet direct goed. Bij de nieuwste trappers van Derk Thijs komt dat echter zelden voor. Als het inclipsen niet direct lukt dan duw je het stuur naar voren. Bij het model roeifiets wat ik nu heb komt de voetslede zelf weer naar achteren. Een herhaling van de inclipspoging kan dan direct. Bij eerdere modellen moet je de slede met de voet terughalen. Meestal lukt dat wel. Heb je echter geen gang genoeg meer dan moet je uit stilstand opnieuw beginnen.
Opstappen tegen de helling op gaat niet. Ik zoek dan altijd een horizontaal stukje.
Een zijweggetje is meestal ook goed. De hele helling in een keer nemen is beter. Soms ligt de weg die je wilt oversteken erg bol. Ik step dan even tot het midden en geef dan gang.
Het fietsen zelf gaat heel goed. Natuurlijk is het de eerste tijd even wennen en conditie opbouwen.
Met één been druk je de voetslede wel extra tegen de boegspriet. Dat geeft meer wrijvingsverlies dan met twee benen. Derk Thijs heeft extra kogellagers aangebracht om dit probleem te beperken. Fietsen in een peloton vind ik gevaarlijk , vanwege de boegspriet. Ik fiets of er helemaal achter op enige afstand, of helemaal aan de zijkant.
Met één been zit je wat moeilijk als je echt pech hebt. Ik neem daarom altijd een mobiele telefoon mee. Overigens zijn de mensen erg behulpzaam,bij pech of bij een restaurant bijvoorbeeld.
Natuurlijk heb je wel bekijks zo op een roeifiets. Veel mensen moeten voor zoveel aandacht aanzienlijk meer moeite doen. Hinderlijke opmerkingen heb ik eigenlijk nooit gekregen. Overigens zou je ze waarschijnlijk toch niet horen. Daarvoor ga je te snel.