Maarten en Hanneke

Bern-Zevenhoven 2008
door Maarten Schurink

2015.1Wij zijn tussen Hemelvaart en Pinksteren met de nachttrein naar Bern gegaan om vervolgens langs Aare (rivier in Zwitserland) en Rijn naar huis te roetsen.

Het was een erg fraaie tocht. We hadden uitzonderlijk geluk qua weer, geen druppel regen en het werd almaar warmer. De route zelf was ook erg fraai, deels over rivierdijken, deels rustige landweggetjes. Ook door oa Basel, Bonn, Keulen, Dusseldorf. Erg afwisselend. En uiteindelijk zijn we gedaald van +/- 500 meter boven NAP tot 2 meter boven NAP ;-).

We hadden ook erg veel bekijks onderweg. Volgens mij heeft je website zeker een aantal extra hits gehad. Sommigen zeiden, als wij uitleg gaven, ik ga vanavond meteen kijken.

GPS
Het was in het begin even prutsen met de instellingen van de GPS (Garmin 60CSx).
Ik had een alu u-profiel laten maken en had eerst het idee dit op de plaats van de kilometerteller te monteren. Werkte niet, want m’n linkerbeen kwam er tegenaan. Vervolgens bleek dit u-profiel prima te passen vóór het zadel, simpel met een paar tiewraps vastgezet. De foto’s tonen dit enigszins, u-profiel heb ik nog met wat plastic omkleed. GPS zelf zit aan de onderkant ook met een tiewrap vast, bovenaan met een elastiekje, is zo ook makkelijk te verwijderen. Dit heeft zo prima voldaan, ruim 1200 km, over deels slechte hobbelige wegen. Sterke oplaadbare batterijen en lader mee.
De leesbaarheid van de GPS, en vooral mijn track, was ook nog een punt. Natuurlijk had ik dit niet van te voren thuis uitgeprobeerd. Uiteindelijk kwam ik hier op uit:
– Display op nachtstand, alle tracks in White weergegeven. Dit is zo ook mét zonnebril al rijdend prima te lezen. Dagstand met wat voor kleur track dan ook niet.
– “Vrouwenstand” uit, ofwel het noorden altijd bovenaan laten staan, display niet laten meedraaien met de rijrichting. Dit laatste bracht mij eerst regelmatig in verwarring omdat bij lage snelheden of stilstand het display alle kanten op tolde.
– Schaal in de stad op 80 meter (soms bij twijfel bij kleine steegjes en zo nog wel lager), daarbuiten op 120 meter en soms hoger voor het overzicht.
Hehe, na een paar dagen had ik dit allemaal uitgevogeld en konden we goed doorroetsen. Gelukkig waren de eerste 2 dagen in Zwitserland, waar we grotendeels bestaande routes volgden, uitermate goed bewegwijzerd.

2015.2Bergsnek
Eigenwijs als we waren hebben we geen bergsnek. Dit hebben we vooral de 1e 2 dagen geweten… Ondanks dat we steeds lager kwamen, waren er wel wat heuvels en de 2e dag zelfs een onverwacht colletje te nemen. Dit colletje was een klein uur de helling op lopen, met fiets en bepakking… Hanneke wilde al terug en een stuk trein nemen. De beloning was wel een zelfde stuk weer naar beneden, langs gele weides, flink remmend met een vaartje van toch 50-60 km/uur. Voor een volgende keer gaan we toch maar over op een bergsnek.. En goed / tijdig leren terugschakelen helpt ook denk ik…

Ongemakken
Diverse ongemakken waren voorzien. Een versleten stuurrubber, een lekke want versleten binnenband (gat bij het ventiel, bij zelfde type binnenband reeds eerder gehad), een gebroken aandrijfkabel. Alles in reserve bij ons natuurlijk. Niet voorzien was een schroef uit de voorvork die bij Hanneke was losgetrild (overigens van de fiets die we uit Winterswijk hadden). Gelukkig was een fietsenmaker binnen 2 km gevonden. Hij had een andere passende bout, zij het met niet zo’n mooie platte knop.

Duitsers
Die Duitsers zijn toch wel erg vriendelijk en relaxed. En de hotelletjes zijn vaak erg goedkoop (en wel schoon en soms overdreven grote kamers), evenals het eten. Een halve kilo schnitzel plus friet plus een eindeloze salade plus een paar glazen wijn voor 13 euro is toch niet veel.

In het najaar nog maar eens zo’n tocht doen.

[fb_button]