Europese Kampioenschappen 2011

Traditiegetrouw organiseert de International Rowingbike Federation half september het roeifietshoogtepunt van het jaar: de Open Europese Kampioenschappen Roeifietsen. Net als voorgaande jaren lag het strijdtoneel op voormalig werkeiland Neeltje Jans en omstreken: een rustige, verkeersluwe omgeving waar de wind soms een machtiger tegenstander is dan de roeifietser naast je.

Met voormalige kampioenen Menno van Blitterswijk, Andre Davidse en Martijn Mateman, ervaren deelnemers Vincent Bouquet en Alco Looije en nieuwe jonge talenten Martijn Rempt en Jort van Gennep was een spannende strijd van te voren eigenlijk al gegarandeerd.

Van de 57 deelnemers reden de meeste in de raceklasse: hier gaat het erom de snelste te zijn in 4 verschillende disciplines: het criterium (14 km: 2 rondes op Neeltje Jans; sprint over 200m; 1-uurs-race en long distance: 80 km).
De Tourklasse maakt een tocht van 50 km en van 70 km.
Deelnemers kwamen uit Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland en zelfs USA.
Zowel in de race als tourklasse was een rug-aan-rug roeifietstandem te zien.

Na de wedstrijdinstructie op zaterdag in bungalowpark de Banjaard toog de Thys-blauwe karavaan naar Neeltje Jans en daar barstte het EK los met het criterium.

Spannend bleek de strijd inderdaad: met een krappe fietslengte voorsprong won de Belg Vincent Bouquet, (2e op het EK 2010) voor Menno van Blitterswijk, kampioen van 2009. Tijdens de voorrondes van de sprint bereikte 17-jarig jeugdroeitalent Jort van Gennep de hoogste snelheid (meer dan 60 km/h), helaas met pijnlijk resultaat: vlak voor de finish kwam hij ten val en was zijn EK ten einde. Gelukkige bleken zijn verwondingen niet ernstig.

Van Blitterswijk was intussen nog lang niet uitgeteld en nam zijn revanche op Bouquet in de uursrace, geplaagd door een harde wind aan de oostkant van het eiland. Van die wind hebben ook de rijders van de Tourklasse te duchten gehad; op hun rondje Oosterschelde kwam de teller met tegenwind vaak niet boven de 20 km/h. Toch keerden racers en tourders aan het einde van de zaterdag voldaan terug naar de Banjaard waar gezamenlijk een maal werd genoten en de sterke verhalen los kwamen.

Zondag is op het EK Roeifietsen de dag van de 80km-race. Onder een flinke regenbui ging de monstertocht dit jaar van start, maar door wat druppels lieten de roeifietsers zich niet tegenhouden. Een kopgroep van 6 man vormde zich al snel. Nadat Van Blitterswijk, Bouquet en Davidse gedurende de race door lekke banden gelost waren, kwamen uiteindelijk Rempt, Mateman en Zeeman als eerste drie over de finish.

Met 80 kilometer in de benen verreden de snelste sprinters van zaterdag nog de sprintfinale. Het zinderde van spanning met nog 5 kanshebbers voor de titel Europees Kampioen. Maar ook op de 200 meter bleek Van Blitterswijk dit jaar de sterkste, en daarmee ook winnaar van het eindklassement. Vincent Bouquet pakte de tweede, en Martijn Rempt de derde plaats.

Bij de dames was Hanneke van Veen te sterk voor de concurrentie van de zusjes Astrid en Marijke Zwaag. Opmerkelijk was dat Hanneke in het gemengde klassement tussen de heren een 13e plaats innam, een prachtige prestatie van deze sportvrouw.