Europese Kampioenschappen 2010

Spanning tot de laatste sprint op het EK Roeifietsen 18 & 19 september 2010

De beslissing voor de EK titel viel pas in het allerlaatste wedstrijdonderdeel, de sprint finale. Om de titel binnen te slepen moet je het beste totaalresultaat scoren uit de vier verschillende wedstrijdonderdelen: een 14 km criterium op zaterdagochtend, een uurstijdrit zaterdagmiddag; een 80 km long distance op zondagochtend en de 200 meter sprint waarvan de voorrondes op zaterdagmiddag worden gehouden en de finales als slotstuk op zondagmiddag.
Na de eerste wedstrijddag was het duidelijk dat de strijd om de titel ging tussen drie deelnemers; de Belg Vincent Bouquet en de 2 Middelburgers Andre Davidse en Derk Thijs.

Thijs won het criterium zeer nipt voor Davidse en Bouquet. Alle 3 de heren passeren de sprintvoorrondes op zaterdagmiddag vrij gemakkelijk, ze zitten alle 3 bij de laatste 8 die zondag met een schone lei opnieuw gaan sprinten.
In de uursrace blijkt Andre Davidse de snelste. Bouquet wordt derde en Thijs moet genoegen nemen met een 5e plaats.

Zondagochtend volgt het koningsnummer, de long distance die de prachtige route volgt van de Banjaard over de dammen naar de vuurtoren van Ouddorp en weer terug naar Neeltje Jans voor 2 laatste rondes op het werkeiland.
Hier ontstaan al direct na de start zeer hevige demarrages waardoor het kaf van het koren gescheiden wordt.
Andre Davidse is de belangrijkste gangmaker die een ploegje van 5 man losrukt uit het razende peloton. Het tempo ligt met 50 + km/h zeer hoog waardoor Dennis Vermeij af moet haken. Alco Looije kan wel volgen en het viertal vervolgt de tocht in sportieve samenwerking. Die samenwerking hebben ze op de weg terug vooral nodig; door de harde tegenwind zakt het tempo en is regelmatig de kop overnemen de enige methode om de achtervolgers voor te blijven.
De sfeer tussen de concurrenten is, net als over het gehele evenement, zeer goed. Zaterdag valt onderling al de uitspraak : ”Jij mag van mij ook winnen; maar dan moet je wel harder gaan dan ik” en dat is precies waar het in wedstrijdsport om zou moeten draaien: de ander de winst gunnen terwijl je daar zelf ook voor gaat.

Op de terugweg zakt het tempo gestaag; alle vier willen ze krachten sparen voor de demarrages die gaan komen om de race te beslissen. Daarnaast moet je krachten sparen voor de sprintfinales die zondagmiddag op het program staan. Een tactisch steekspelletje ontstaat en de eerste die serieus probeert weg te komen is Andre Davidse. Op het voor-de-windse stuk van de voorlaatste ronde op Neeltje Jans probeert hij zich los te rukken van zijn achtervolgers maar daar piept en kraakt menig fiets- en lichaamsdeel maar alle 3 bijten ze door en pikken aan. Uiteindelijk is het de eindsprint waarbij eerst Andre voorop ligt maar net voor de meet schieten Derk en dan Vincent voor hem langs.

Dit geeft een interessante uitslag want alles kan nog gebeuren op de 200 meter sprint. Acht sprint finalisten mogen 2 runs doen en de beste tijd daarvan bepaald een man tegen man semifinale voor plaats 3 en 4 en een finale voor plaats 1 en 2 op het sprint onderdeel.
Voormalig captain van het nationale Rugbyteam Arno Seijbel maakt zijn sprintreputatie waar en komt in de finale tegen Vincent Bouquet. Derk Thijs heeft de derde tijd en Andre Davidse de 4e dus deze roetsers mogen het ook onderling uitvechten. Andre maakt zich nog even kwaad op zijn trainingsmaat Arno omdat hij hem uit de finale rijdt door een snellere tijd te zetten. Maar nadat Vincent ook een snellere tijd dan Andre zet en deze uitslag na enig rekenwerk tot iedereen is doorgedrongen blijkt dat Andre afhankelijk is van de uitslag van de sprintfinale; opeens weer dikke vrienden met Arno!
Andre sprint Derk eruit en de finale is beslissend; wint Vincent van Arno dan is hij de nieuwe kampioen maar Arno doet wat Andre graag ziet en hij blijft Vincent op een haar voor. Andre Davidse is de zeer verdiende nieuwe Europees Kampioen Roeifietsen! Bij de dames is Hanneke van Veen de snelste, in de open klasse is Alco Looije winnaar, Maarten Houweling is twee en Cor Geluk derde.

Naast de 40 wedstrijdrijders waren er 13 tourdeelnemers die een zeer geslaagd sportief weekend hebben beleefd; de tourders hebben zaterdag een rondje Oosterschelde gedaan en zondag dezelfde long distance als de wedstrijdrijders.
Thuis haven was Noordzee Residence de Banjaard alwaar de deelnemers genoten hebben van de gastvrijheid van sponsor de Roompot.