Europese Kampioenschappen 2009

Menno van Blitterswijk wint elfde EK roeifietsen

In 2008 was hij er al bij. Menno’s roeitalent werdt meteen duidelijk toen hij in 2008 de zevende plaats in een zeer sterk deelnemersveld opeiste.
Jong (19 jaar), lang, fanatiek en uit het juiste hout gesneden.

Direct na de eerste start van het criterium is het Menno die enkele oerkreten geeft en vol gas wegsprint van het op gang komende deelnemersveld. Alleen toproeier Sander Gerdes (trainingsmaat van Nico Rienks) en Martijn Mateman (Europees Kampioen Roeifietsen 2007) kunnen direct aanpikken. De rest volgt op een paar fietslengtes maar kan bij de eerste bocht weer bij dit sterke trio aansluiten.
Na de 2e bocht volgt een enorme hoop roetsgeweld waarmee Martijn en Menno wegrijden van het peloton. Het is een genot om te zien, zo’n mooie roeislag en zoveel kracht.
(zie ook www.tvwalcheren.nl, uitzending 21 september)
De toon voor de hele wedstrijd is gezet; Martijn en Menno gaan strijden voor de eerste plaats want ze zijn een klasse apart.
Martijn wint die eerste wedstrijd. De uursrace zaterdagmiddag wordt gewonnen door Menno die diep gaat en uitgeput maar tevreden ver voor Martijn over de finish komt.
Ook Sander Gerdes en Derk Thijs (titelverdediger ) liggen na 2 wedstrijden zij aan zij voor de 3e en 4e plaats.
De spanning zit er na de eerste wedstrijddag goed in, het kan nog alle kanten op gaan.

Zondag start om 10.45 de long distancerace. Dit is een hele mooie route vanaf de Banjaard over de Oosterscheldekering en de Brouwersdam naar de vuurtoren van Ouddorp en weer terug naar Neeltje Jans. Een grote kopgroep van een 6 man vormt zich en werkt lekker samen. Net na het keerpunt komt er een valpartij; een stuurfout van een van de rijders in de tegemoetkomende tweede groep en deze rijder kegelt Martijn Mateman omver. Sander Gerdes, direkt achter Martijn vliegt over Martijn en land tegen een geparkeerde auto aan. Menno en Derk die dan kop liggen draaien meteen om en eerst wordt er naar de gewonden gekeken.
Wedstrijdleider Bartel Lamers neutraliseert de wedstrijd: iedereen moet bij het keerpunt wachten.
Het is goed schrikken; Sander Gerdes blijft lang liggen; Martijn en Olympisch roeier Matthijs Vellenga zijn al weer opgekrabbeld. Voorzichtig checkt Sander al zijn functies en al na enkele minuten heeft hij het weer over doorrijden. Gelukkig; alle menselijke schade blijkt beperkt tot schaafwonden en kneuzingen.
Germ Dijkstra staat sportief zijn roeifiets af aan Sander, wiens fiets voorlopig in de kreukels ligt.
De wedstrijd vervolgt maar Sander is duidelijk geblesseerd en moet de kopgroep laten lopen. Even later haakt Martijn af; het hoge tempo is hem net teveel. Nu zijn Menno en Derk in de kopgroep alleen nog vergezeld door toproeier Thijs Bosgoed en Andre Davidse. Het komt op een eindsprint aan die Derk Thijs Nipt (0.04 sec) wint voor Thijs Bosgoed, Menno is derde en is daarmee weer dichter bij de Europese titel gekomen.
Tijdens de sprintfinale zondagmiddag wint Thijs Bosgoed met zijn ongelooflijk mooie roeislag nipt voor voor Erwin Duizer. Menno wordt derde en blijft ook op dit onderdeel voor Martijn en heeft daarmee het EK 2009 zeer verdiend gewonnen.
De dames rijden in het heren peloton mee maar hebben tevens een aparte eindklassement. Van de 7 in de wedstrijd deelnemende dames wint uiteindelijk Beb Thijs met geringe voorsprong voor Hanneke van Veen. Johanna Aernoutse wordt derde.

Naast de 49 wedstrijdrijders reden 24 roeifietsen en 2 roeitandems de tourtocht van het EK. De sfeer onder het gemêleerde gezelschap is uitstekend.
Mede dankzij het goede weer en de gastvrijheid van de Banjaard en Roompot vakanties was dit elfde roeifiets EK weer een zeer geslaagd sportief weekend.

International Rowingbike Federation