Europese Kampioenschappen 2003

5e Europese Kampioenschappen Roeifietsen
20 en 21 september 2003

Met een deelnemersveld van 51 renners uit 6 landen is het eerste lustrum van de Europese Kampioenschappen Roeifietsen in Zeeland een groot succes. Het mooie weer, de comfortabele accommodatie van hoofdsponsor Roompot Vakanties en het sportieve gedrag van de deelnemende roeifietsers heeft bijgedragen aan een goede sfeer, waardoor we ook dit jaar weer kunnen terugkijken op een geslaagd evenement.

Gelijk al knallen in het criterium
Het EK gaat zaterdag al direct spectaculair van start met het criterium over twee ronden. Ymte Sijbrandij zet onmiddellijk een hoog tempo in waarbij slechts vier man er in slagen aan te haken: Derk Thijs, Theo Homan, Ed Komen en Reinier Bloem. Ymte put zijn gezelschap uit door continu demarragepogingen te doen. De achtervolgers weten alleen door zich het snot voor de ogen te roetsen steeds nèt bij te houden. Al lang voor de finish besluit Ymte de eindsprint aan te gaan. Achtervolger Derk Thijs is hier dusdanig door verrast dat hij in eerste instantie geen kans ziet te volgen. Theo Homan komt echter langszij, waarna Derk Thijs toch nog kans ziet een rol te spelen in de eindspurt. Ymte die tot dat moment de wedstrijd bepaald heeft, wordt eindelijk achterhaald en zo eindigt het criterium met een eerste plaats voor Theo, een tweede voor Derk en een derde plaats voor Ymte.

Sprint over 500 meter
Voor Rob Bourgonje is de 500 meter sprint meteen al einde oefening. In zijn strijd tegen John Poot schiet bij een snelheid van zo’n 47 km/uur zijn voet van het pedaal en komt hij ten val op het niet al te gladde asfalt. John weet ternauwernood overeind te blijven en mist op een haar zijn tegenstander. Hoewel de pijnlijke schaafwond op Rob’s been hem voor verdere deelname uitschakelt, vallen de verwondingen naar omstandigheden mee.
Gedurende de verschillende heats verliest Theo Homan van Frank Ettema, Derk wordt eruit gereden door Nico Rienks en Ymte Sijbrandij wint de voorrondes. Nico Rienks, goed voor twee keer olympisch goud, blijkt ook een waar sprintkanon. zijn kwaliteiten als roeier komen hem zeer van pas op de korte afstand.
De finale van de 500 meter sprint volgt morgen.

Pezen tijdens de uursrace
Direct na het startschot gaat Ymte er als een haas vandoor. Derk doet direct een vergeefse poging in zijn kielzog te komen, Theo Homan passeert Derk maar slaagt er ook niet in bij Ymte in de buurt te komen. De rest van de race lukt het niemand dichterbij Ymte te komen. Pas in de vierde ronde doet Theo een poging door werkelijk alles uit de kast te halen. Hij levert zoveel vermogen dat zijn longen er pijn van gaan doen en zijn spieren tot het maximum worden gebruikt. Hij rijdt alsof het de laatste wedstrijd van het EK is, alsof hij hierna niets meer hoeft te doen. Maar ondanks zijn inspanningen weet hij niet zichtbaar in te lopen op Ymte.
Ook voor Derk verloopt de uursrace in eerste instantie moeizaam. Hij zakt een beetje in en ligt al snel op de 8e plaats. Toch herstelt hij na een half uur roetsen enigszins en werkt zich in het laatste deel van de wedstrijd toch nog naar een derde positie. En zo zien we dezelfde namen als bij het criterium terug in de top drie, zij het in een iets andere volgende: Ymte Sijbrandij als eerste, Theo Homan tweede en Derk Thijs als derde. Vierde wordt Ed Komen, die net voor de finish Reinier Bloem nog weet te kloppen.

Long distance race
De zondag gaat van start met de long distance race over 80 kilometer. Michiel Verhoef kan helaas niet starten, hij heeft last van een pijnlijke pees in zijn arm.
De race begint met een opvallend grote kopgroep van 14 man. In de loop van de race ontstaat een groep van zes man die de verdere race bepaalt: Ymte Sijbrandij, Reinier Bloem, Theo Homan, Ed Komen en Arthur ten Katen. Laatstgenoemde zette hiermee al direct een knappe prestatie neer, daar hij vrijwel nog geen roeifietservaring heeft. Zijn kwaliteiten als toproeier blijken hem van pas te komen.
Gedurende de rit zijn er talloze ontsnappingspogingen, maar de groep van zes man blijft bij elkaar. Derk, Ymte en Reinier doen veel kopwerk. Ook bij de eindsprint zijn de zes nog bijeen. Aanvankelijk neemt Ymte de koppositie in, maar Derk steekt kort voor de streep nog Ymte voorbij, waarmee hij deze maal de eerste plaats verovert. Opnieuw de zelfde namen in de top, want Derk wordt gevolgd door Ymte als tweede en Theo als derde. Ieder van hen is nu een keer eerste, tweede en derde geweest en dat betekent dat de uiteindelijke kampioen bepaald wordt door de finales van de 500 meter sprint.

Finales 500 meter sprint
De finale van de sprint wordt gewonnen door Erwin Duizer, afkomstig uit de turnwereld. Hij pakt net voor Nico Rienks de eerste plaats.

Bij de potentiële winnaars ligt Theo Homan ligt er als eerste uit en behaalt een zevende plaats in de sprints, Derk pakt de vijfde plaats en Ymte de vierde. Ymte Sijbrandij is hiermee de overall winnaar van het EK en is Europees Kampioen Roeifietsen 2003!

Damesklasse
Aangezien in de damesklasse slechts twee deelneemsters waren, is hier geen officieel kampioene. Esther Matthee is eerste en Margot Swart tweede.

Open Class, heren
Brent Carter (Florida, USA) heeft met het behalen van de eerste positie in de open klasse een uitstekende prestatie neergezet. Had hij meegedaan met de raceklasse dan was hij hoog in het klassement geëindigd.

Toerklasse
Niet iedereen hoeft zo nodig te racen en daarom is er ook dit jaar weer een toerklasse. De deelnemers aan deze klasse konden ontspannen twee mooie tochten maken van 50 kilometer op zaterdag en 70 kilometer op zondag. Echt langzaam verloopt de toertocht nu ook weer niet: het ploegje van vijf deelnemers blijft bij elkaar tot de eindstreep en blijkt nog altijd een gemiddelde van zo’n dertig kilometer per uur te hebben gereden. Alleen de Italiaan Pier Angelo Marcucci rijdt de tocht alleen. Hij doet het op z’n gemak op zijn zelfgebouwde roeifiets en ook als de bezemwagen hem aanbiedt het laatste stukje per auto te doen, rijdt hij gewoon door tot de eindstreep.

Na afloop van de sprints zet de hele karavaan zich in beweging richting café-restaurant Bestevaer, waar iedereen op het zonnige terras bij kan komen van een bewogen weekeind en waar de prijsuitreiking plaats vindt. Beb Thijs, enige vrouw in de Open Class, ontvangt een omvangrijk kunstwerk wat Derk in het verleden eens heeft gemaakt. Een ludieke actie, want ze heeft al meer dan eens aangegeven dat het werk niet helemaal naar haar smaak was.

En zo eindigt het vijfde Europees Kampioenschap Roeifietsen. Wederom gaat dank uit naar de vele vrijwilligers die het evenement ieder jaar weer mogelijk maken. En natuurlijk hulde aan alle deelnemers die weer gezorgd hebben voor mooie en sportieve wedstrijden. Volgend jaar weer!

Daniel Siepman
namens de International Rowingbike Federation

Sponsors Europese Kampioenschappen Roeifietsen 2003

logo_roompot logo_thys

Het EK is mogelijk gemaankt door de technische ondersteuning van Waterland Neeltje Jans, www.pulseaudiovideo.nl, www.paree.nl, www.hapro.com and Bach Agencies.