Dag 19 – St. Amand Montrond – Sennely / 139 km

Opnieuw een tocht door het prachtige, glooiende Franse landschap. Hoewel de landkaart weinig hoogteverschillen deed vermoeden, bleek er onderweg toch nog sprake van diverse pittige klimmetjes en aardig wat vals plat. Het weer is weliswaar heel mooi, maar de temperatuur loopt wel op tot boven de dertig graden. Daarnaast ook nog eens een straffe wind uit de verkeerde richting, die het gemiddelde niet ver boven de dertig kilometer per uur laat uitkomen.

Het traject van vandaag komt niet voor in de etappes van de Tour de France. Normaal gesproken zouden we ons per auto van St. Amand Montrond naar Orleans verplaatsen. Derk besluit echter de gemiste vlakke kilometers van de Pyreneeen en de kortere slotetappe op woensdag naar Parijs vandaag te compenseren met een extra rit.

’s Avonds krijgt Derk nog een telefoontje, ik laat ‘m even aan het woord: “Een bezorgd familielid belt nog om telefoonnummers van de Nederlandse ambassade en Kamer van Koophandel in Parijs door te geven, hij verwacht dat zij politie-escorte regelen. Ik ben daarentegen bang dat de ambtenarij alleen werkt als deze een halfjaar te voren, op het desbetreffende formulier, vijfvoudig kond wordt gedaan. En als de kondgeving, althans voor ambtenaren, op acute termijn plaatsvindt kan dit het gehele ambtelijke systeem dermate choqueren dat zij acuut op tilt slaat, en wat voor wanorde er dan kan ontstaan weet je maar nooit!! Geen slapende honden wakker maken lijkt het devies en, zoals het in geheime missies behoort, heel stilletjes maar vastberaden binnendringen en onverwacht de kurk van de fles sjampoepel slaan, liefst onder de Arc de Triomph!”