Dag 18 – Neris les Bains – Neris les Bains / 150 km

Zo richting Parijs worden de dagelijkse trips toch wat minder interessant. Voor vandaag staat de tijdrit over 61 kilometer op het programma. De echte Tour rijdt dan van Montlucon naar Saint-Amand-Montrond over een afstand van 61 kilometer. Derk heeft in verband met de planning van de trajecten in de Pyreneeën wat vlakke kilometers lagen liggen, die hij mooi deze dagen kan inhalen. Hij maakt dan ook een tourtje in de omgeving met vertrek en aankomst in Neris les Bains. Pas om een uurtje of twee gaat hij er op z’n eentje vandoor en zo rond acht uur ’s avonds rijdt hij Neris les Bains weer binnen, met 149,74 km op de teller, een gemiddelde van 29,4 km/u en een maximum van 76 km/uur. Hij heeft het geplande traject van de Tour de France op en neer gereden plus nog wat extra kilometers.

Onderweg heeft Derk niet echt veel meegemaakt. Nou ja, een gevaarlijke stier die losliep op de weg. Nou ja, in ieder geval een stier, zo gevaarlijk zag het beest er eigenlijk niet uit. Hoewel, een stier… Kon bij nadere inspectie eigenlijk ook wel eens een koe zijn.

Kees heeft weer een prima maaltijd klaargezet, waar we na Derk’s aankomst al snel op aan kunnen vallen.

Derk’s eetpatroon is trouwens tamelijk opmerkelijk. Het aantal maaltijden per dag is niet onder te brengen in ontbijt, lunch en diner en daarom zijn er enkele andere begrippen toegevoegd.

Als Derk ’s ochtends opstaat begint hij met “vooreten”, het innemen van een hoeveelheid voedsel dat dient als een aardig bodempje. Daarna, als voorbereiding op het eigenlijke ontbijt, volgt het “ineten”. Het ontbijt is verder vrij standaard, gewoon wat je je voorstelt bij een ontbijt. Vooral met een zware etappe voor de boeg wordt er nog wat “nagegeten” en zeker als er een bergetappe in het verschiet ligt, is ook het verlagen van het startgewicht van groot belang, eventueel met behulp van lekker bakkie koffie.

Het verdere eetpatroon van de langeafstands-roeifietser kenmerkt zich vooral met het woord “veel”. De hoeveelheden pasta, brood en andere bronnen van roeifietsenergie die worden geconsumeerd door Derk zijn voor de Rowingbikecrew moeilijk voor te stellen, laat staan voor een normale sterveling.