Dag 0: proloog Kamperland – Zuyd Coot / 136 km

De start van de Rowingbiketour de France vindt plaats bij restaurant “Bestevaer”, op het bungalowpark van Roompot Zeeland Vakanties, hoofdsponsor van de Rowingbiketour de France.

Ter plekke is Omroep Zeeland aanwezig met radio en tv. Verder hebben diverse journalisten gehoor gegeven aan de oproep in het rondgestuurde persbericht. Eric Rotte, in Zeeland bekend bij de regionale televisie leidt de presentatie kort in en geeft het woord aan Derk, die met ‘Asterix en de ronde van Gallië’ onder de arm een korte uitleg geeft aan de aanwezige pers. Verder spreekt hij zijn dank uit naar de Roompot Zeeland Vakanties, Recreanet IT-Consultancy, Eric Rotte en Pieter Stoter. Laatstgenoemde heeft voor Derk meermalen in zijn functie als directeur van het Zeeuwse energiebedrijf Delta Nuts sponsorgelden weten vrij te maken. Maar ook spreekt Derk zijn dank uit aan eenieder die de Rowingbike Tour de France indirect of direct steunt. Nadien geeft dierenarts Jaap Keller Derk nog een grote pot uierzalf tegen eventuele pijnlijke plekken op zijn rug.

Inmiddels heeft het ‘Rowingbike Team’, bestaande uit Kees Berwald (chauffeur en kok), Frans Bolweg (chauffeur en navigator) en Daniël Siepman (navigatie en internet) de volgcamper volgeladen met de laatste spullen. Het startschot wordt gegeven en Derk gaat, vergezeld van broer Wim, zus Beb, vriendin Caroleen, Nico Rienks en diverse andere roeifietsers op weg naar Vlissingen. Amper in staat om hen te volgen met camper en camerawagen gaan ze er in rap tempo vandoor.

Al snel arriveert de groep op de veerhaven van Vlissingen en wordt afscheid genomen. Door wat logistieke probleempjes blijkt wanneer de boot al onderweg is naar Breskens, dat Frans nog op de kade van Vlissingen staat. Derk besluit te Breskens gewoon op de fiets te stappen, terwijl Kees en ik wachten op Frans, die een half uurtje later alsnog instapt.

Aanvankelijk hebben we afgesproken te Sluis, maar Derk blijkt ons al weer te snel af geweest en meldt dat hij doorroeit naar Brugge. Veel zin om het centrum van de stad in te rijden hebben we niet, dus we wachten in het plaatsje Varsenare, even ten zuidwesten van Brugge op zijn doorkomst. Spijtig genoeg blijkt zijn GSM in België niet te werken, hoewel de provider dit wel had beloofd. Hij blijkt zijn roeifiets tegen de gevel geplaatst te hebben van een plaatselijke meubelzaak en belt ons op een vaste telefoon. We geven onze positie door en al snel zien we Derk aankomen.

Om de navigatie te vereenvoudigen krijgt hij nu een lijst van dorpjes en stadjes mee, die hij onderweg tegenkomt. Aangezien de rest van de rit niet veel meer is dan een 60 kilometer, raadt Derk ons aan gewoon door te rijden naar het eindpunt. Gewapend met een ander mobieltje sprint Derk alweer door en gaan wij door naar het plaatsje Zuyd Coot, om daar de camper klaar te maken voor de avond.

Derk arriveert om 17.15 uur op het eindpunt. Fris als een hoentje springt hij van z’n fiets. Maar naar eigen zeggen zou het ook niet best zijn als hij van zo’n kort ritje al vermoeiing zou voelen.

In ieder geval is de proloog zonder problemen verlopen. Niet zo verbazingwekkend, gezien het uitstekende weer, de afwezigheid van hellingen en de relatief korte afstand.