Schermafbeelding 2015-09-18 om 10.53.19

Todd Reichert verbreekt wereldrecord, 139,45 km/h

18 september 2015

19 september 2015,  Nadat Todd Reichert op 17 september het vorige record van human power team Delft  ( 133,78 km/h) op indrukwekkende wijze verbroken heeft ( 137.8 km/h) sloeg hij op 18 en op 19 september nogmaals toe en zette zijn eigen record in 2 stappen nog scherper via 139,2 naar 139,45 km/h.

Haast niet te bevatten dat je met een mensaangedreven voertuig zo hard kunt sprinten ,  het is maar over 200 meter met een paar kilometer aanloop om op snelheid te komen  en alle omstandigheden in Battle Mountain zijn optimaal;  grote hoogte, warm en een ietsje pietsje daling in de aanloop maar toch, doe het maar eens.  Hier zie je Todd uit zijn fiets kruipen na de recordrun,  de zure benen voel je al als je naar de video kijkt

https://www.facebook.com/cindy.l.turner.96/videos/10156071138190554/

Alle respect voor Todd en zijn team, het zijn echte doorbijters.
Todd doet in Battle mountain al heel wat jaartjes mee aan de sprint wedstrijden maar haalt de records net niet, ze blijven doorgaan en verbeteren en nu is daar dan de welverdiende winst.

Todd deed dat eerder met 2 projecten die ik je toch ook nog even wil laten zien.

De eerste was de snowbird , een human powered Ornithoopter , een absolute mijlpaal in de luchtvaartgeschiedenis en ontroerend mooi om te zien:

Leuk detail is dat ik er een bescheiden bijdrage aan heb mogen leveren, Je ziet de roeifietsboegspriet en voetenslee in het vliegtuig en de herkenbare gele Dyneema® kabels naar de vleugels.  De training deed Todd grotendeels op een roeifiets. Vanaf 2007 ben ik in contact met Todd en het ornithopter team van Toronto university. Ik had ideeën om een ornithopter te bouwen met roeifietsaandrijving rowingbike_plane_3en Toronto university had veel ervaring met het bouwen van (gemotoriseerde) ornithopters. Ik bleek op zoek naar hun en zij naar mij , want ze vonden die aandrijving op de roeifiets wel heel interessant voor hun human powered ornithopter project. Afijn er zijn tientallen mailtjes heen en weer gegaan en Todd heeft hier nog eens een weekeindje bij ons in Middelburg gelogeerd tijdens zijn paar maanden studie aan de tu delft. Ik heb met Todd op de roeifietstandem gereden en hem de Oosterscheldekering laten zien. Todd deed toen nog voornamelijk aan ijshockey en de ontwikkeling van zijn bovenbeenspieren viel mij al meteen op. Als stoker op de tandem merkte ik direct dat daar veel potentieel in zat. Wat kom die jongen toen al gas geven :-)
Nou dat heeft hij nu weer eens volledig waar gemaakt!!

Maar dan zijn we er nog niet, na de snowbird gingen Todd en zijn vaste maatje Cameron met hun studententeam door met de volgende uitdaging: het binnenhalen van de sikorski prijs voor de eerste human powered ornithopter.
Een enorme hoeveelheid werk,  vele malen op en afbouwen in een voetbalstadion en een stuk of 8 lelijke crashes maar ze gingen door met deze schitterende recordvlucht als resultaat:

De sikorsky prijs van USD 250.000 stond geloof ik iets van 30 jaar open, geen mens dacht dat het kon,  maar Todd en zijn team bewijzen het tegendeel!!!

Ik ben niet zo gauw fan van iemand maar ik geloof dat het er bij Todd toch op begint te lijken ……