THYS 222 CVT

THYS 222 CVT

Opgelet! Dit model is niet meer leverbaar. Onderdelen zijn wel gewoon verkrijgbaar.

De 222 CVT is uitgerust met
▪ Traploos versnellingssysteem
▪ Groot versnellingsbereik (Snek diameter 178 tot 40 mm)
▪ THYS roller ramp achternaaf met directe grip
▪ Gebogen stuur om de slag te verlengen en de aërodynamica te verbeteren
▪ Verbeterde Cr-Mo legeringen voor de framebuizen.

Het CVT systeem: (Continuous Variable Transmission)

Om een grotere Snek en daarmee een groter versnellingsbereik mogelijk te maken is het CVT-systeem geïntroduceerd. Er wordt hierbij geschakeld wordt door de aandrijfkabel, die nu aan het kleine uiteinde van de Snek vast is bevestigd, (foto 10) verder op of af te rollen. Als je de kabel afrolt kom je in een zwaarder verzet (foto 11) als je hem verder oprolt kom je in een lichter verzet (foto 12).

Met dit schakelsysteem kan je de Snek vergroten zoveel als je wilt, de grootste Snek diameter is niet langer beperkt door de slaglengte van de roeier.

Het CVT systeem dat nu standaard op de THYS 222 CVT en THYS 240 wordt geleverd werkt als volgt: er is een ontgrendelbaar klemsysteem aan de voetenslede bevestigd dat de staalkabel met de voetenslee verbindt.

Als je schakelt duw je de met de rechter duim tegen de schakelaar, hierna koppelingshendel genoemd, geheel in waardoor twee dingen gebeuren: je vergrendelt de Snek, deze kan niet langer rond zijn as draaien, en je ontgrendelt de voetenslee van de aandrijfkabel. Als de koppelingshendel is ingedrukt heeft een slag of terughaalslag maken een schakelfunctie: een (deel van een) slag maken is terugschakelen, een (deel van een) terughaalslag maken is opschakelen. Je moet de koppelingshendel altijd helemaal wel of in het geheel niet indrukken.

Het ene uiteinde van de aandrijfkabel is dus bevestigd aan het kleine deel van de Snek

De kabel is meer of minder opgerold over de Snek en gaat dan naar het vergrendelingmechanisme op de voetenslee en loopt dan door naar de boegkatrol die nu tevens een kabelspanfunctie heeft (foto 12). De kabel loopt terug naar het nog niet gebruikte gedeelte van de Snek en is daarop gerold en aan het andere grootste uiteinde van de Snek vast bevestigd (foto 13). Dit schakelmechanisme is gemakkelijk te bedienen en uiteraard geheel traploos.

Het klemsysteem bij de voetenslee werkt d.m.v. twee wiggen die de kabel inklemmen. De levensduur van de nu gebruikte wiggen wordt op minimaal 5000 km geschat. Net als de aandrijfkabel zijn deze op zich niet erg dure onderdelen zeer gemakkelijk uitwisselbaar. Met de standaard Snek ( Ø 178/ 40 mm) heb je een snelheidsbereik van ± 4 tot meer dan 70 km/h. Hij is dus tevens geschikt voor Alpine gebruik.

Versnellingsindicator
Op de boegspriet zit een handige indicator voor het verzet (van hoog naar laag op de foto’s):

Levensduurgarantie

De levensduur van zowel aandrijfkabel als Snek zijn op de CVT minstens twee maal zo lang dan bij de “oude ” 222.

THIJS I.D. garandeert de levensduur van minimaal 1500 km van de CVT kabel en 8000 km van de Snek. In de praktijk zijn, zeker bij alpine gebruik, al veel hogere waarden gerealiseerd. Het Revolversysteem is uitgebreid uitgetest en geëvalueerd. De stand anno 2014 is dat er verschillende roeifietsers meer dan 50.000 km op hebben zitten, sommigen rijden nog steeds met hun eerste Snek, die kunnen dus erg lang meegaan!

Het CVT klemsysteem functioneert het best met de originele, speciaal gemaakte CVT kabel. Als alternatief is ook een standaard watersportkabel 1 1/8 inch ( 3,2 mm, 7 x 19) leverbaar. Deze maat is behalve bij Thys in Europa moeilijk verkrijgbaar. In noodgevallen kun je met de standaard 3,0 mm watersportkabel (7×19) rijden, deze kan echter na een paar honderd kilometer minder optimaal ontgrendelen dan de originele CVT kabel.