pre-CVT systeem

pre-CVT systeem

838.1Lees ook: Handboek THYS 222 (PDF)

De Snek is een conische trommel uit aluminium met daarop een schroefdraadvormige groef waarin de 3 mm dikke RVS aandrijfkabel op en af kan rollen.
Doordat de groeflengte veel langer is dan de slag kan de staalkabel naar een ander gedeelte van de Snek verplaatst worden door middel van een gemodificeerde derailleur. Dit heeft door het konische verloop van de Snek een verandering van verzet tot gevolg. Deze unieke gepatenteerde aandrijving is extreem wrijvingsarm, licht, geruisloos, schoon, vloeiend en onderhoudsvriendelijk.

Het bereik van de snek is in moment 255 %. Uitgaande van een 26 inch achterwiel, zoals in de THYS 222, varieert de afgelegde weg per volle slag van 3,67 meter tot 8.78 meter. Dit komt overeen met 239 %.
Bij het maken van een slag begin je in een relatief licht verzet, gedurende het maken van de slag loopt de kabel over de snek in de richting van een zwaarder verzet. Op het moment dat je de meeste kracht kunt uitoefenen met armen en benen bevindt de kabel zich ook op een punt op de snek waar sprake is van een zwaarder verzet. Zo kun je je kracht met maximale efficiëntie overbrengen op de aandrijving van de roeifiets. Het verloop in verzet gedurende iedere slag loopt dus van licht naar zwaarder, en bedraagt circa 30%.

Met de “oude” Thys 222 achternaaf schakelde je in maximaal 6 stappen van kleinste naar grootste verzet. Met de THYS spernaaf van de RR uitvoering kan je in maximaal 11 stappen van grootste naar lichtste verzet schakelen. Je hebt dus meer keuze maar je kan ook met 2 of 3 groeven tegelijk schakelen zodat je sneller bent waar je zijn moet.

839.1Het principe van de snek. De achternaaf is voorzien van de gegroefde snek. De aandrijfkabel (1) is anderhalve maal rond de snek gewonden, zodat de kabel niet kan gaan slippen.

840.1Met een aangepaste derailleur (2) wordt de aandrijfkabel op een andere groef geduwd, waardoor een ander verzet verkregen wordt.

841.1De groeven die diagonaal over de Snek lopen zorgen voor snel en soepel schakelen.