Het CVT systeem

Het CVT systeem

Het CVT systeem (Continuous Variable Transmission)
Om een grotere Snek en daarmee groter versnellingsbereik mogelijk te maken is het systeem van schakelen omgegooid: Het principe van het CVT systeem is dat geschakeld wordt door de aandrijfkabel, die nu aan het kleine uiteinde van de Snek vast is bevestigd, (A.) verder op of af te rollen.

(B) Als je de kabel afrolt kom je in een zwaarder verzet.

(C) Als je hem verder oprolt kom je in een lichter verzet.

(D) Hoe werkt het CVT systeem dat nu standaard op de THYS 222 CVT en THYS 240 wordt geleverd? Er is een ontgrendelbaar klemsysteem aan de voetenslede bevestigd (zie foto) die de staalkabel met de voetenslee verbindt.

(E) Als je schakelt duw je de rechterduim schakelaar geheel in waardoor twee dingen gebeuren:

1. je vergrendelt de snek (zie foto); deze kan niet langer rond zijn as draaien en je ontgrendelt de voetenslee van de aandrijfkabel. Als deze knop is ingedrukt kun je schakelen naar een ander verzet: een (deel van een) slag maken is terugschakelen, een (deel van een) terughaalslag maken is opschakelen;
2. je moet de schakelknop altijd geheel of geheel niet indrukken.

(F) Het ene uiteinde van de aandrijfkabel is dus bevestigd aan het kleine deel van de Snek.

(G) De kabel is meer of minder opgerold over de Snek en gaat dan naar het vergrendelingmechanisme op de voetenslee en loopt dan door naar het boegkatrol dat nu tevens een kabelspanfunctie heeft (zie foto).

(H) De kabel loopt terug naar het nog niet gebruikte gedeelte van de Snek, is daarop gerold en aan het andere grootste uiteinde van de Snek bevestigd (zie foto).

Het CVT schakelmechanisme is gemakkelijk te bedienen en uiteraard geheel traploos.
Het klemsysteem bij de voetenslee werkt d.m.v. twee wiggen die de kabel inklemmen. De levensduur van de nu gebruikte wiggen wordt op minimaal 5000 km geschat. Zowel aandrijfkabel als wiggen zijn eenvoudig te monteren en niet duur in aanschaf.
Met de standaard Snek ( 178/ 40 mm) heb je een snelheidsbereik van ± 4 tot meer dan 70 km/h en daarmee tevens geschikt voor alpine gebruik.

Levensduurgarantie
Nieuw: speciale CVT staalkabel

851.1

De levensduur van zowel aandrijfkabel als snek zijn op de CVT minstens twee maal zo lang dan bij de “oude” 222. THIJS I.D. garandeert de levensduur van minimaal 1000 km van de CVT kabel en 7000 km van de Snek. In de praktijk zijn, zeker bij alpine gebruik, al veel hogere waarden gerealiseerd. Mochten er (zware) roeiers zijn die meer slijtage presteren dan krijgen zij behalve het advies om aan wedstrijden mee te doen, gedurende 5 jaar na aankoop evenredig veel korting op kabel(s) en snek(s) als de levensduur procentueel van de boven gestelde norm verwijderd is.

Het CVT klemsysteem functioneert het best met de originele, speciaal gemaakte CVT kabel. Als alternatief is ook een standaard watersportkabel 1 1/8 inch ( 3,2 mm, 7 x 19) leverbaar. Deze maat is, behalve bij Thys, in Europa moeilijk verkrijgbaar. In noodgevallen kun je met de standaard 3,0 mm watersportkabel 7×19) rijden, deze kan echter na een paar honderd kilometer minder optimaal ontgrendelen dan de originele CVT kabel.