norway2

Scandinavian Superbrevet

Theo Homan aan de start bij Scandinavian Superbrevet.
1200 km roetsen door Denemarken, Zweden en Noorwegen

Theo gaat met zijn roeifiets een nieuwe uitdaging aan, hieronder zijn eerste verslag voorafgaand aan deze monstertocht.
Op deze website zullen we proberen tijdens zijn rit zoveel mogelijk real time verslag te doen van Theo’s avontuur dat 15 augustus 2013 start.

Bohr, Borg en Thor

Niels Bohr, grondlegger van de atoomfysica en Derk Thijs, grondlegger van de roeifiets. Hoe groot moet of kan het verschil zijn, of juist niet, om dit land te eren met een mooie rit op het wonderapparaat wat een roets genoemd word.

Bjorn Borg, waar mijn schat in een ver verleden nog ballenmeisje is geweest en die staat voor de onverzettelijkheid die ik nodig zal hebben in de eerste nacht.

Thor Hushovd, de stoere, de grote, de Odin, de echte Thor. Hij moet mijn inspiratie zijn op de rit die ik voor ogen heb. En dan met name om het laatste en zwaarste stuk te volbrengen.

Tsja, wat heeft die ouwe Homan nu weer verzonnen? Nadat de inschrijving van Londen-Edinburg-Londen binnen een dag vol was, en ik dus te laat was, maar eens gekeken naar alternatieven. En dan kom je bij het Scandinavian Superbrevet, een rit door Denemarken, Zweden en Noorwegen van 1.200 kilometer. Zie www.superbrevetscandinavia.dk/english/home.html . Gelukkig worden er ook een groot aantal kilometers per veerboot en pont overbrugt maar dit telt dan weer niet mee in de afstand, een beetje flauw natuurlijk. Alles is voorbereid, de roets in orde, de benodigde kilometers zijn weer gemaakt en eigenlijk heb ik gewoon zin om drie dagen van de aardbodem te verdwijnen. Ik ben de enige die zonder zogenaamde support rijd en de organisatie heeft me gewaarschuwd. Nog weinigen is het gelukt om zonder support het desolate Zweden en Noorwegen te trotseren. Het schijnt er erg leeg te zijn, en ik begin er nu echt zin in te krijgen. Het van de aardbodem verdwijnen zou best wel eens aardig kunnen lukken. Ware het niet dat ik mijn meissie belooft heb om via een hotlijntje met haar en Derk iedereen op de hoogte te houden. Maar ja, zie maar eens bereik te krijgen daar in de wildernis met trollen…

Ik roep de goden alvast aan en denk aan Richard, hij heeft het vast zwaarder gehad dan ik ooit zal krijgen.

G roets
Theo, die allergisch is voor blauw/geel, Homan

1e melding Theo vrijdag 16 -8 08.00 uur

Vanochtend 06.00 uur is Theo, met 90 andere fietsers, gestart.
Theo belandde al gauw in een van de kopgroepen met 4 fietsers. Ze zijn om 8 uur, na 60 km rijden, bij de eerste stempelplaats aangekomen alwaar ze op het eerste pontje moesten wachten. Het is bewolkt en er is aardig wat wind.
Als de wind zo blijft dan zijn de eerste 300 km tegenwind, dan 600 km grotendeels voor de wind en dan de laatste – slechts ? :-( 300 km weer tegen de wind in buffelen.

Wat ik via Annemieke van Theo begrijp is dat alle fietsers vannacht ergens willen gaan slapen, behalve Theo. Het schijnt nog maar enkele fietsers gelukt te zijn dit Scandinavische superbrevet zonder begeleiding te voltooien. Dit gaat Theo ook vast niet meevallen, maar als iemand het kan dan kan Theo het ook, ofwel die iemand is Theo.
Je hoort het wel, ik ben een fan van hem!!!!
Ik zeg ook steeds tegen Theo, hou er nou toch mee op, die lange tochten zonder slaap zijn niet zonder gevaar, waar heb je dat voor nodig als je midden in de nacht op je fiets in slaap valt…………
Rationeel bedacht is dat natuurlijk zo maar ik herken ook die hunkering naar de competitie en de uitdaging voor jezelf van kan ik dit of kan ik dat ; proberen en kijken hoe het gaat en het grote plezier dat je er aan beleeft als het lekker loopt ondanks dat je de nodige dipjes en dippen tegen komt onderweg; dat je dan toch door kunt buffelen of roetsen in dit geval………..

Als Theo het dan – tegen mijn advies in – toch doet kan ik er ook alleen maar mijn petje voor afnemen en dan volg ik zijn verrichtingen met plezier en medeleven.

Om ongeveer 13.30 zou Theo voor de volgende pont moeten staan en hopen we op nieuw bericht

2e melding Theo , vrijdag 16-8 13.34 uur

Theo zit op de 2e pont en het loopt allemaal lekker. Het ploegje van 4 ging Theo iets te hard tegen de wind in, vooral toen het landschap glooiender werd was het tempo bergop te hoog voor Theo om te volgen. 180 km staan er op de teller, in 6,5 uur tijd dus dat ligt goed op schema, Theo wou perse deze pont halen en hij was er 10 minuten voor tijd, op tijd dus. Nu even 1,5 uur rust op de boot, dan 35 km roetsen naar het volgende pontje, maar die gaat om de 20 minuten dus daar hangt niet zo’n deadline aan. Daarna 60 a 70 km tot de volgende pont die naar Zweden vaart. Dan draait de koers wat gunstiger tov de wind en zou het wat makkelijker moeten lopen.
Van de 90 deelnemers zijn er naast Theo nog 3 Denen met ligfietsen: een Quest, een Strada en een een mij onbekende ligfiets .
De Nederlander Arthur van de Lee doet mee op een M5. De andere 85 deelnemers zijn op racefietsen en/of Randonneur fietsen, het woord bukfietsen wil ik bij deze bikkels maar niet gebruiken dat klinkt te onrespectvol voor deze keien…….
Het waait zeer stevig, het is bewolkt en een aangename temperatuur van 17 graden, pas zondag wordt er regen verwacht…….
Een lekkere afsluiter als je er al meer dan 1000 km op hebt zitten ?

4e melding Theo , vrijdag 16-8 21.00 uur

Theo heeft weer gebeld en zit 350 km om 21.00 uur. Klein beetje regen gehad maar wel lekker wind mee.
1 stevige klim gehad en voor de rest viel het mee tot nu toe met klimmen. De kou valt ook nog mee. De volgende stop is over 140 km ongeveer om 05.00 in de ochtend. Tasje en bidons weer gevuld voor de nacht en Theo was nog super goed te spreken.

Ik preek je morgen ochtend wel weer als Theo weer gebeld heeft hoe zijn nacht is verlopen.
Fijne avond Annemieke
6e melding Theo , zaterdag 17-8 08.30 uur
Voedselvergiftiging

Er is een boot die van Denemarken naar Zweden vaart waar je maar beter geen ”lekkernijen” uit het boordrestaurant tot je kan nemen….

Theo heeft in een toch al zware nacht waar hij uren in de regen heeft gereden buikloop gekregen. Om de 20 minuten moest er van alles uit waar ik de lezer de details van zal besparen.
Hij was helemaal leeg en op en bij de gedachte aan eten werd hij al niet goed. Theo heeft besloten om af te stappen en gaat met de trein naar een boot die hem weer terug brengt in de buurt van zijn auto.

Hartstikke jammer maar gewoon vette pech….. maar ja we zijn blij dat hij straks heelhuids terugkomt ook al zullen er een paar kilo Theo minder aanzitten.