De zomer begon al vroeg dit jaar

Winsum, 25-04-2011

Nu al warme en zon overgoten dagen vanaf begin maart…. ‘De zomer moet nog beginnen!’ Kan me borst wel nat maken…. Ik ben namelijk zelf niet zo van het ‘mooi weer’ fietsen. Wel zonnig van aard fiets ik het liefst in wat guur weer, dan ben ik op mijn best. Als ik me moet wapenen tegen zonnebrand ben ik – op zijn zachts gezegd – niet in mijn humeur.
Wat is er mooier dan hangend tegen een straffe wind onder donkere regenwolken door te schuiven met een knarsende voetslee over een bemodderde boegspriet. Lagers zo rond als vierkant. Lekker met je kont in een kommetje water op de roeifietsstoel. Vocht wat langzaam optrekt naar de laatste droge kledinglaag. Voeten als houten klompen. Verkleumde handen die nooit meer het stuur uit handen lijken te willen geven. Schraal in het gezicht en in het kruis. De Dyneema® kabel die zo snel slijt door de viezigheid, dat je regelmatig aan de kant van de weg staat om de kabel wisseltruc toe te passen. Lekke banden xxx keer zo vaak bij een nat wegdek.
Medelijden, zielig…… het raakt me niet. Men weet niet wat ik voel: Ik leef want ik lijd de stervenskou. Brrrr…
Dat er roeifietsers met Derk in het voorjaar naar het – dan al – smoorhete Kreta gaan… niet goed snik in mijn ogen. Ja, ik zie tegen de lange, hete zomer op. Zweten is aan mij niet besteed.

Rich