IMG_3199

Bartel Lamers roetst winter elfstedentocht

16 februari 2016

Op de vraag: ”Hoi Bartel, heb je de elfstedentocht nog geroetst?” laat Bartel weten:

Jawel, en helemaal!!!! Ik heb al ergens gelezen dat het “de hel van 2016” werd genoemd.
Ik was een van de ongeveer 400 die hem uit hebben kunnen/mogen rijden.
Vanwege het slechte waren er zo’n 1000 man/vrouw gestart, terwijl er zo’n 1250 inschrijvingen waren.

Vanaf een uur of twee heeft de organisatie de tocht gestopt en werden de stempelposten in etappes gesloten omdat er teveel mensen met onderkoelingsverschijnselen waren.
Volgens een bericht van de organisatie zouden er zo’n 500 thermo-dekens zijn uitgedeeld. Zelf denk ik dat dat gebeurt is nadat de stempelposten werden gesloten en dat ze de dekens gewoon hebben aangeboden, want ik heb veel mensen gezien die het koud hadden, maar toch ook weer niet zo koud dat ze een deken nodig zouden hebben.
Om 15.30 was ik in Bartlehiem, en kort daarna werd daar de stempelpost gesloten.

Vanaf de start tot de finish heeft het geregend, weliswaar niet hard, maar teveel om droog te blijven en te weinig om direct doornat te worden. Maar uiteindelijk wel genoeg om helemaal nat te worden. Ik kan me niet herinneren dat het een moment droog is geweest! Met een buitentemperatuur van rond de 2,5 graden die mijn GPS aangaf en een harde wind uit het noordoosten was het zeker geen pretje.
Maar gezien de omstandigheden heb ik het eigenlijk best goed gehad. In ieder geval heel veel beter dan ik me de dagen ervoor had voor kunnen stellen. Mijn grootste angst van te voren was echt het idee dat ik het (te) koud zou krijgen.
Op het stuk van Bartlehiem naar Dokkum heb ik even een zware dip gehad.
Bij de stempelpost Bartlehiem voelde ik me nog goed, heb ik snert gegeten en een banaan, maar 4 km later was ik ineens niet vooruit te branden. Maar na een stuk wondercake ging het weer goed en kon ik de rest zonder problemen uitrijden. Het voordeel van de noordoosten wind was dat je vanaf Dokkum naar Leeuwarden recht voor de wind ging :-)

Alles bij elkaar heb ik 201 km in 9.44 uur gereden, exclusief een totale stoptijd van 52 minuten. Dus in totaal een kleine 11 uur in kletsnatte kleren door het natte en koude Friese land gereden.
Dichterbij een echte 11-stedentocht zal ik waarschijnlijk nooit meer komen.IMG_3632
Uiteindelijk heb ik bijna de hele tocht in een stuk gereden en ben ik alleen gestopt om te stempelen waar je dan een paar minuten kwijt was voor je aan de beurt was.

Ymte deed trouwens ook mee, en reed de tocht als eerste uit in een tijd van 6 uur 35 minuten. Na de tocht is hij nog naar Dronten gereden. 

G roets, Bartel