Oceaanroeier Ralph Tuijn

Oceaanroeier Ralph Tuijn goed op weg in Australië
Ralph is al ver over de helft van zijn roetstocht over het continent

Ralph_Tuin

Ralph Tuijn

Oceaanroeier en avonturier Ralph Tuijn is momenteel met een Carbon THYS 209 roeifiets onderweg in Australie. Hij wil het continent van oost naar west (ongeveer 4500 km) doorroetsen in een week of vier. Daarna stapt hij weer in zijn speciale oceaanroeiboot die nu op de Cocos-eilanden ligt.
De poging van Ralph om de Indische Oceaan over te roeien is daar vorig jaar gestrand omdat het orkaanseizoen begon. Enkele weken terug was daar nog een fraaie documentaire over op Discovery Channel. Als Ralph het laatste stuk naar Afrika ook volbrengt dan is hij de eerste mens die ooit alle oceanen over geroeid heeft, een wel heel bijzondere prestatie!
Ralph heeft het voornemen om na Australie ook nog Afrika en Zuid-Amerika per roeifiets te doorkruisen; dan heeft hij echt de hele wereld rond geroeid. Je kunt meer lezen over Ralph op www.ralphtuijn.nl of google hem even dan komt er van alles boven.

Hier is Ralph’s eerste verslag van 1-4-2013 na 16 dagen en 2750 km:

Ha Derk,

Kom zelden internet tegen op de roeifiets door de outback, maar zit nu in de morgen bij een roadhouse dat net open is gegaan om 7.30 uur waar ik vannacht onder de veranda heb geslapen. Zit nu aan de begin van de Nullarbor plain oftewel het begin van de woestijn. 1200 km met slechts iedere 150-200 km een benzinestation of roadhouse. Het wordt winter dus de temperaturen vallen mee. Overdag 25 graden Celsius, ’s nachts graad of 12. Heetste dag van 40 gehad en tot dusver drie dagen regen. Had ik niet helemaal op gerekend deze tijd van het jaar en had dus ook geen regenkleding mee. Dat was redelijk koud. Ondertussen 16 dagen onderweg en 2750 km geroetst. Nog 1750 km te gaan. Gelukkig over vrijwel allemaal vlak gebied. Drie hogere bergranges en drie kleinere gehad. Ik moet zeggen dat het klimwerk me stevig tegenvalt op de roeifiets. Dat is echt veel zwaarder dan op de fiets. Op de vlakke en licht glooiende gedeeltes geweldig. Heerlijk comfortabel en wat een mooie beweging. Geweldig om eindelijk eens je hele lichaam te trainen in plaats van dat suffe gefiets waar je zo’n slap bovenlichaam van krijgt. Echt een topapparaat die roeifiets. Ik hoop alleen dat ik het houd met de shockcords. De derde zit nu op de roeifiets en ik heb nog maar een reserve.

Ga nu ontbijten en daar moet ik de komende 150 km woestijn dan op doen.

gr,

Ralph

Ralph Tuijn is aangekomen te Perth, 4518 km in 26 dagen
Lees hier zijn verslag van 14-4-2013

Ralph_Tuin_2Gisteren aangekomen in Perth na 4518 km roeifietsen in 26 dagen oftewel een gemiddelde van 174 km per dag. Van dag 17 t/m 21 in vijf dagen tijd 1000 km afgelegd. De laatste dag was echter waardeloos. Roeifietsen geeft blijkbaar veel belasting op je freewheel en daar roeide ik dan ook doorheen met als gevolg dat ik niet meer verder kon roeifietsen en het een wandeltocht werd. Heuvel op lopen met de roeifiets aan de hand en heuvel af naar beneden laten rollen. Ik dacht nog even te kunnen genieten van een mooie lange afdaling naar Perth, maar helaas werd ik net ingehaald door twee enorme oversized vrachtwagens met treinstellen die de hele weg versperden en stapvoets naar beneden reden zodat ik het zelfde kon doen.
Het was echter een boeiende tocht op een prachtig vervoermiddel, de Thys 209 carbon roeifiets ontworpen door Derk Thijs (rowingbike.com). Voor de
eerste keer is er nu op een roeifiets een heel continent overgestoken van oceaan tot oceaan en ik het heb gevoel dat ik daar nog wel een paar continenten aan vastplak. Het was weer een heerlijk avontuur met bijzonder overnachtingplekken. In dit verschrikkelijk dure land doe ik er alles aan om de overprized caravan parks en hotels te vermijden. Vooral veel slapen in de bush, maar daarnaast ook in een wasserette, kroeg, onder de luifel van een benzinestation, op een golf course, in een caravan van de eigenaren van een caravanpark, op de achterbank van een auto bij een rest area zodat ik mijn tent niet in de regen hoefde op te zetten, in een stadspark, in het Meckering earthquake memorial om weer aan de regen te ontsnappen en in een grote achtertuin in de stad Midland waar ik dacht dat ik mijn tent ongezien opgezet had totdat ik in de morgen gewekt werd met de vraag of ik mijn eieren gebakken of gepocheerd wilde hebben.

Nu even een weekje relaxen in Perth en zaterdag naar Cocos vliegen voor het grote avontuur om de roeioversteek over de Indische oceaan af te maken.

Derk, over een half jaar ga ik weer Australië doorkruisen per roeifiets. Dan echter de moeilijke en langere route via het noorden terug naar Brisbane.

gr,

Ralph

Ralph Tuijn in aanvaring gekomen met olietanker
Ralph is onderweg van Australie naar Afrika aan de dood ontsnapt.

Met twee gebroken ribben en een gebroken vinger heeft Ralph zijn oceaanoversteek poging op moeten geven. Lees het hele verhaal

Ralph Tuijn