Dag 17 – Brive la Gaillarde – Neris les Bains / 207 km


We ontvluchten de camping na niet eens zo’n beroerde nachtrust en gaan weer en route. Echt veel te melden is er verder niet. Het is weer een reuze mooie route. Nog wat technische info: 206,65 km afgelegd, met een gemiddelde van 26,6 km/uur, maximum 82,8 km/uur, tijd op de fiets: 7 uur en 45 minuten.

De avonduren zijn aanmerkelijk interessanter. In de loop van de avond zijn we per ambulance Neris les Bains ingebold (mocht u het even niet volgen, zie dan het verslag van gisteren). Daar neergestreken op een echt Frans terrasje, waar we meteen weer kunnen vertrekken, want de tafel was al gereserveerd. Een tweede poging volgde enkele meters verderop. Eerste actie: wijn bestellen! Gedurende de Rowingbiketour heeft Derk een keer een bodempje wijn gedronken en verder helemaal niets. Vanavond hebben we wat te vieren en aangezien er morgen pas laat wordt vertrokken (de etappe is maar 60 km) vond Derk het niet meer dan redelijk dat hij nu wel een flink glas wijn mocht consumeren. En wel twee ook. Wat er te vieren was? Dat we definitief de bergen uit zijn!

De frisse wijn wordt geserveerd in glazen van Boheems Kristal (eigenlijk waren het plastic wegwerpbekertjes en was de wijn van Chateau Migraine, maar we laten ons niet kennen). Vervolgens de salade, opgediend op fraaie schotels (u raadt het al: in plastic bakken. Bovendien moeten we alles zelf afhalen). De pizza’s die volgen worden op solide aardewerken borden geserveerd (’t is nog waar ook, alleen wel met kunststof bestek).

Het geheel speelt zich af aan een tafel die op een hellend vlak staat waar menig roeifietser nog knap veel moeite mee zou hebben. We zijn dan ook voornamelijk bezig met het opvangen van karaffen wijn (van glas), borden, glazen en andere accessoires die zich op tafel bevinden en keer op keer aan het glijden gaan. Nu en dan slagen we erin daadwerkelijk een hap van de, overigens uitstekende, pizza’s te nemen. Al met al een uitstekende voedingsbodem voor een uitstekende sfeer.

We ontvluchten het hellend vlak en strijken neer op een ander terras. Onder het genot van nog steeds matige wijn en uitstekend bier worden de nodige anekdotes, grappen en verhalen uitgewisseld en vergeleken met de voorgaande weken wordt het een latertje.