Dag 10 – Col du Glandon – l’Alpe d’Huez & Grenoble – Chamrosse / 103 km

De dreigende spierpijn van Derk is alweer grotendeels verdwenen. Hij wordt naar het punt waar hij gisteren ophield gebracht en gaat vrolijk verder met de Col du Glandon.

We volgen met de auto’s en de camper. Uw verslaggever zit in de camper en de rit naar boven is absoluut schitterend, maar ook knap angstaanjagend. De dieptes naast de weg gaan erg ver naar beneden. Naarmate de wagen zich verder omhoog worstelt wordt de omgeving steeds boomlozer en maakt het bos plaats voor schitterende alpenweiden, watervallen en vergezichten op vergelegen bergpieken, bedekt met sneeuw. Langs de weg liggen hier en daar nog resten sneeuw.

Aangezien Derk de Col du Glandon gisteren al grotendeels had overwonnen is hij al snel boven. Daar geniet hij even van de fabuleuze omgeving en scheurt vervolgens weer naar beneden.

Net als gisteren maakt Eric Rotte weer talloze opnamen voor Omroep Zeeland.

Dan is het tijd voor de Col der Collen: ‘l Alpe d’Huez! Na een eetstop in le Bourg d’Oisans begint Derk aan de beklimming, net als talloze wielrenners. Vanuit alle volgwagens maken we foto’s van Derk en vooral van de omgeving waarin hij fietst. Eric maakt diverse fraaie videoshots.

Derk roeit eigenlijk vrij routineus de helling op. Hij heeft inmiddels wel wat ervaring met de Alpen. Onderweg zien we hem regelmatig om zich heen kijken om de fraaie omgeving in zich op te nemen.

Op de top aangekomen wordt hij met applaus ontvangen. We nemen hem namens omroep Zeeland een interview af, waarna we snel doorgaan naar het volgende startpunt aan de rand van Grenoble, Derk gaat gewoon nog even door.

Ook nu willen we Derk niet confronteren met de drukte van de grote stad. Hij start dan ook in het plaatsje Eybens. De rit had eigenlijk een routinetochtje moeten worden. Toch blijkt Derk niet voldoende energie te hebben ingenomen. Zijn tempo zakt behoorlijk weg en later dan gepland komt hij aan te Chamrosse. Om 18.25 uur eindelijk op de top.

Morgen een kalm dagje, geen gefiets, maar per auto naar de Pyreneeën!